nieuws

‘Voor Zoetermeer is het vijf voor twaalf’ Rechter legt bouw op Vinex-locatie Oosterheem stil

bouwbreed Premium

zoetermeer – De bouw van Oosterheem, de Zoetermeerse Vinex-locatie, ligt stil. Nog voordat een paal de grond in is, heeft de Haagse rechtbank de activiteiten laten staken. De gemeente moet eerst reageren op bezwaarschriften van de omwonenden, oordeelde de rechter. De deceptie op de bouwplaats en in het stadhuis is groot. Minister Pronk, die woensdag de feestelijke starthandeling zou verrichten, is afbesteld.

Van de dreun die de president van de Haagse rechtbank vrijdag heeft uitgedeeld zijn de direct betrokkenen ook na het weekeinde nog niet bekomen. “We hadden dit inderdaad niet verwacht”, zegt ir. A.H.H. Schenk, gemeentelijk projectmanager, enigszins timide.

Wat zo’n beetje zijn week had moeten worden, is nu letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Na een jarenlange voorbereiding zou de bouw dan nu toch echt beginnen. Oosterheem, de laatste grote nieuwbouwwijk van de voormalige groeigemeente Zoetermeer, moet uiteindelijk 8500 huizen tellen.

Vorige week nog liet Schenk zich in deze krant positief uit over de voortgang. Van enige vertraging was tot dat moment nog geen sprake. Schenk zei de uitspraak toen optimistisch tegemoet te zien. Is hier sprake geweest van onderschatting? Schenk: “Ik kan daar nu niets over zeggen. We hebben de motivatie van de rechter nog niet ontvangen.”

De vertraging die nu dreigt, is in de ogen van de projectmanager ook nog niet te overzien. In elk geval zes weken en zo mogelijk langer, klinkt het uit de mond van gemeentevoorlichter Okker Mellegers.

Champagneflessen

Bij Lex van Wijk, eigenaar van het gelijknamige hoveniersbedrijf aan de Zegwaardseweg, staan geen lege champagneflessen op tafel. Als lid van de klankbordgroep Zegwaardseweg heeft Van Wijk de gemeente jarenlang gevraagd duidelijkheid te geven omtrent de toekomst van de weg, de daar gevestigde bedrijven en bewoners. “De uitspraak heeft tot gevolg dat we serieus genomen moeten worden. Daar hoef ik nog geen fles champagne voor open te trekken”, zegt Van Wijk.

Zijn straat wordt zo’n beetje platgedrukt tussen de bouwlocaties Noordhove en Oosterheem. “Maar de gemeente heeft zich nooit helder uitgesproken over onze toekomst. Wij wilden en willen nog steeds gewoon weten waar we aan toe zijn. Moeten we op termijn weg of kunnen we blijven? En zo ja, mag en kan ik dan ook op een gegeven moment mijn bedrijf nog uitbreiden?”

Het zijn deze vragen waarop de klankbordgroep van de gemeente geen antwoord kreeg. “Ja, alleen dat we ons geen zorgen hoefden maken, omdat we voldeden aan de hinderwetvergunning. Maar daar heb je dus niets aan. Want als ik bijvoorbeeld alleen al een andere boormachine neem, loop ik kans dat de nieuwe bewoners daar bezwaar tegen gaan maken. Als niets is vastgelegd, bepalen zij onze toekomst.”

Schorsing

Twee leden van de klankbordgroep stapten vervolgens naar de Haagse rechtbank met het verzoek de bouwvergunning te schorsen.

En met succes. “We zijn”, benadrukt Van Wijk, “niet tegen Oosterheem. Het is natuurlijk dubbel, want voor mij als hovenier levert het ook boterhammen op. Maar wij willen duidelijkheid, heel simpel. Zo moet er ook nog een railverbinding over de weg komen. De man die daar in de buurt woont is al wat ouder, heeft geen idee wat er gaat gebeuren en is op van de zenuwen. Daar gaat het ons om. Het is nu voor de gemeente vijf voor twaalf, en ze moet in elk geval op onze bezwaren ingaan.”

Het college van burgemeester en wethouders buigt zich de komende dagen over de gevolgen van de uitspraak. De gemeentewoordvoerder: “Intern moeten we natuurlijk ook orde op zaken te stellen. Uiteindelijk zijn onze juristen altijd heel opgewekt geweest over de procedure. Zij moeten nu eerst maar eens aangeven waar ze dat optimisme op baseerden.”

Afgezegd

K. van Bohemen zegt namens de Bouwcombinatie Oosterheem nog niet te kunnen inschatten wat de gevolgen van de rechterlijke uitspraak zijn. “Het is duidelijk dat we hier niet echt blij mee zijn. Als we de motivering van de rechter hebben, dan kunnen we zien of we de eerstkomende weken of misschien zelfs nog langer niet kunnen bouwen. Inmiddels hebben we wel al een heistelling afgezegd.”

In een persverklaring wijst de gemeente Zoetermeer mogelijke schadeclaims op voorhand af. Van Bohemen wenst hier niet op in te gaan. “Ik vind het te vroeg om nu al over schadeclaims te praten en wie daar dan voor moet opdraaien. Laten we ons eerst beperken tot de vraag wanneer we weer kunnen gaan bouwen.”

Rustig

In het Fortis-verkoopkantoor op de bouwplaats is het nog rustig. Maar die is volgens Frits Lafeber van het gelijknamige makelaarskantoor slechts schijn. “Uiteindelijk kan het voor de kopers van de huizen vervelende gevolgen hebben. De meeste huizen zijn door middel van een reserveringsovereenkomst al verkocht. De mensen hebben hypotheekoffertes gekregen. Vraag is wanneer deze aflopen. Er is voor hen nu een hoop onduidelijkheid ontstaan. We hebben de ondertekening van de koop-aannemingsovereenkomst nu voorlopig opgeschort.”

Hovenier Van Wijk laat zijn blik over de bouwplaats gaan. De heistelling tegenover zijn bedrijf staat er werkeloos bij. “Die zal voorlopig niet gaan werken ook”, zegt hij fijntjes.

Treurigheid troef op Oosterheem. Door de rechterlijke uitspraak vallen alle feestelijkheden letterlijk in het water.

Hovenier Lex van Wijk: “Het enige wat wij willen is dat de gemeente ons nu eindelijk eens een keer duidelijkheid geeft over de toekomst van de Zegwaardseweg”. Foto’s: Peter van Mulken

xfgdfgfdg

fotocredit

Reageer op dit artikel