nieuws

Verrassingen van de buren op Belgische Betondag

bouwbreed Premium

brussel – De jaarlijkse Betondag van de Belgische Betongroepering (BBG) groeit langzaam maar zeker. De expositie in Brussel telde dit jaar 56 deelnemers, tegen 43 in 1998 en 32 in het jaar daarvoor.

Het belangrijkste nieuws kwam deze keer uit Nederland, van de exposanten Mavro uit Zaltbommel en Bubbledeck uit Leiden. Mavro introduceert een ingebedde zinkanode, die bij een betonreparatie aan de wapening bevestigd wordt. Hij voorkomt corrosie van het wapeningsstaal door chloride in het beton.

Volgens M.A. Mavromatis, directeur van Mavro, is de anode al een groot succes in Engeland. Mavro is de officieele distributeur voor Nederland en Belgie van Fosroc, de wereldwijde patenthouder van de Renderoc Galvashield XP anode. Hij wordt in Nederland geintroduceerd op 18 november, tijdens de Betondag in De Doelen te Rotterdam.

Bollen

Bubbledeck liet de ‘vloer met ballen’ (of liever ‘vloer met bollen’) zien. Het systeem is in Nederland genomineerd voor de Nationale Milieuprijs.

De ballen zijn vervangen door nieuwe kunststof bollen, speciaal ontwikkeld voor het instorten in beton. De Technische Universiteit Eindhoven heeft een reeks proeven gedaan. De Bubbledeck vloer blijkt nog betere eigenschappen te hebben dan eerst werd verwacht. Hij kan uitstekend dwarskrachten opnemen en bezwijkt dus niet ‘langs de bollen’. In Nederland wordt de Millenniumtoren met Bubbledeck vloeren uitgevoerd, evenals vier kantoortorens die in voorbereiding zijn en verschillende kleinere bedrijfsgebouwen. De stalen draagconstructie kan achterwege blijven, want de Bubbledeck vloer draagt aan alle kanten op de gemetselde gevels. Bubbledeck Nederland is vast van plan het systeem te laten meedingen naar de volgende Betonprijs.

Toekomst

Ir. P. Richelle volgt van Max Le Begge op als voorzitter van de BBG. Over het beleid zei hij niet veel. Toch komen er veel nieuwe ontwikkelingen aan op het gebied van beton.

Volgens ir. G. Derveaux van Ingenieursbureau Derveaux is de grens van de betontechnologie nog lang niet bereikt. Hij kon echter niet zeggen, wat de toekomst dan wel zou brengen. Misschien wapening met kunststoffen, chemische beveiliging, nieuwe berekeningsmethoden. Ook prof. ir. D. Vandepitte van de universiteit van Gent hield het erop, dat beton een luisterrijke toekomst tegemoet gaat. Misschien kunnen metaalvrije voorspankabels worden ontwikkeld en kan beton beter worden beschermd tegen allerlei schade, verwering en vervuiling.

Reageer op dit artikel