nieuws

Verbieden van geimpregneerd hout kost drieduizend arbeidsplaatsen

bouwbreed Premium

den haag – Het verbieden van houtverduurzaming door middel van de vacuum/druk-methode kost in de gehele keten zo’n drieduizend arbeidsplaatsen. Dat heeft de Vereniging van Houtimpregneerinrichtingen in Nederland (VHN) becijferd.

Voorzitter C. Boon van de VHN noemt het aanstaande verbod op geimpregneerd hout, uitgevaardigd door het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB), ‘nonsens en ondoordacht’. Volgens hem gaat het CTB volkomen voorbij aan de belangen die er op het spel staan. “En dat terwijl er helemaal geen alternatieven voorhanden zijn voor houtimpregnatie”, zegt Boon. “Er zal gebruik gemaakt moeten worden van plastic of beton, of zelfs van tropisch hardhout, allemaal producten die in milieutechnisch opzicht niet onverdacht zijn. Terwijl de houtverduurzamingsindustrie al sinds 1992 fors investeert in het ontwikkelen van meer milieuvriendelijke productieprocessen.” Boon benadrukt dat het CTB op een in zijn ogen onverantwoorde manier aan zijn conclusies is gekomen. “Het CTB heeft rekenmodellen gebruikt, en geen meetmodellen. Deze rekenmodellen worden op Europees niveau niet eens ondersteund.”

Ook adviseur Mooiman van het Centrum Hout verbaast zich over de opstelling van het CTB. “Deze maatregel staat haaks op wat een eerdere onderzoekscommissie heeft aanbevolen. Ons inziens zijn de alternatieven voor geimpregneerd hout zeker niet beter of milieuvriendelijker. Bovendien vragen wij ons af hoe het dan moet met het actieplan ‘Twintig procent meer hout in de bouw’.

Brandbrief

Directeur/eigenaar Fransen van houtverwerkingsbedrijf A.J. Fransen BV in Deurne heeft een brandbrief geschreven aan de vaste Kamercommissie van VROM om aandacht te vragen voor zijn situatie. Met zijn bedrijf, waar zes mensen werkzaam zijn, investeerde hij in de inrichting van een stuk industriegrond. Daar zou hij, vanuit een grotendeels uit (verduurzaamd) hout opgetrokken pand, hout en houtproducten aan de man gaan brengen. “Als de plannen van het CTB doorgaan, kunnen we de tent wel sluiten”, zegt Fransen.

Hij maakt zich zorgen over de gevolgen van het CTB-besluit. “Staks wordt allerlei hout uit het buitenland gehaald en wie weet wat daar allemaal in zit”, zegt Fransen. “Wij in Nederland waren in ieder geval al jaren bezig met het milieuvriendelijker maken van ons product.”

Hij vraagt zich af of er dan onbewerkt hout gebruikt moet worden in huis en tuin. “Maar dan moet je al het hout om de twee jaar gaan vervangen in plaats van om de tien jaar. Dat is toch ook geen oplossing?”

Reageer op dit artikel