nieuws

Veel te veel mensen arbeidsongeschikt

bouwbreed Premium

Als de keuringsregels volgens de wet zouden worden uitgevoerd, zou maar vijf procent van de arbeidsongeschikten voor meer dan 55 procent arbeidsongeschikt zijn. Maar driekwart van de wao’ers wordt geheel afgekeurd. Dit blijkt uit onderzoek op de uitvoeringsinstellingen door toezichthouder CTSV. Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) is van de cijfers op de hoogte.

De meeste arbeidsongeschikten zouden nog hoogstens een uitkering van 35 procent van hun laatstverdiende loon mogen ontvangen. Tenminste, als de arbeidsdeskundigen zich zouden houden aan het functie-informatiesysteem waarmee kan worden bepaald in welke mate een arbeidsgehandicapte in staat is te werken.

Volgens het CTSV legt dat systeem grote druk op de uitvoerders. Bij juiste toepassing betekent het een forse achteruitgang in inkomen voor de gekeurde: die krijgt een gedeeltelijke wao-uitkering en is verder aangewezen op de lagere ww. De toezichthouder vraagt zich openlijk af of het systeem doelmatig is, als er zo weinig ruimte zit tussen alles of niets.

Reageer op dit artikel