nieuws

Turbo versnelt houtdrogen

bouwbreed Premium

aalten – Nu de kinderziektes eruit zijn, blijkt de turbodroger voor hout goed te voldoen. Het systeem maakt gebruik van oververhitte stoom en zorgt op zijn best voor een halvering van de droogtijd.

De turbodroger is ontwikkeld door TNO Bouw en HB koeltechniek uit Almelo. Die baseerden zich op een techniek uit Nieuw Zeeland. Aangezien daar andere houtsoorten worden gebruikt dan in Europa, moest het systeem aanzienlijk worden aangepast.

De turbodroger werkt met oververhitte stoom. Bij een luchtvochtigheid van bijna honderd procent wordt de temperatuur in de droogkamer opgevoerd tot honderd graden. Zodra ook het hout die temperatuur heeft bereikt, wordt de temperatuur verder verhoogd naar 105 graden. Dan geeft het hout het vocht af in de vorm van stoom. Zodra de temperatuur verder wordt opgevoerd naar 110 graden, komt ook het gebonden water vrij.

Houtbedrijf DPW te Paske in Aalten was het eerste bedrijf dat een turbodroger plaatste. Deze zomer liet Cobouw nog weten dat het systeem weliswaar werkte, maar eigenlijk nog geen tijdswinst opleverde. Inmiddels is dat volgens bedrijfsleider Ruud Goossens wel het geval. Daarvoor was het wel nodig de besturingssoftware open te breken.

De vochtmeters die het signaal geven om een volgende droogfase in te slaan zijn boven temperaturen van 70 graden Celsius namelijk niet erg betrouwbaar. Maar volgens Goossens is het op basis van ervaring nu toch mogelijk het proces te sturen, al kloppen de absolute waarden niet. Afhankelijk van dikte en vochtgehalte wordt de droogtijd bij DPW Te Paske maximaal met de helft teruggebracht.

Zeventig procent van het hout dat in Aalten wordt gedroogd is vurenhout, bestemd voor deuren en kozijnen. De droogtijd bedraagt niet langer drie dagen tot een week, maar anderhalf tot drie dagen.

Inmiddels heeft HB Koeltechniek een tweede turbodroger verkocht.

Reageer op dit artikel