nieuws

Thermisch activeren beton geeft binnen aangenamer klimaat

bouwbreed

wezep – Twee gebouwen in Nederland hebben al een installatie voor het ‘thermisch activeren van beton’. Een tiental projecten is in voorbereiding. Door kunststof buizen in het beton stroomt water voor het koelen of verwarmen van de constructie. Het beton blijft daarbij op een constante temperatuur van bijvoorbeeld twintig graden.

‘Thermisch activeren van beton’ noemt de leverancier het systeem. De energie wordt tijdelijk opgeslagen in het beton. Het systeem is ingebouwd in het nieuwe laboratorium van Cauberg-Huygen raadgevend ingenieurs in Zwolle. Ook het kantoor van DWA te Bodegraven is met het systeem uitgevoerd.

“Op dit moment zijn we met zo’n tien projecten bezig, een aantal gemeentehuizen en een grote bouwlocatie in Amsterdam”, aldus G.J. Koele van Velta-Nederland projectadvisering in Wezep. “De kunststof buizen worden op het werk ingestort of in de fabriek. De massieve vloerelementen voor het gebouw van Cauberg-Huygen bijvoorbeeld worden geprefabriceerd, 230 centimeter dik en ca. 3,60 bij 7 meter lang.

Atmosfeer

Door de thermische activering van het beton kunnen de verwarmings- en koelinstallatie kleiner worden gedimensioneerd. Tijdelijke overschotten aan energie worden in het beton opgeslagen en naderhand alsnog gebruikt. En de stralingsverwarming en -koeling geven een aangename atmosfeer”, aldus Koele. Die ervaring is reeds opgedaan in tientallen projecten in Duitsland.

“Architecten willen vaak liever geen onder de vloer hangend systeemplafond en installatieadviseurs zijn blij met het activeren van de betonmassa. Het koelwater in het Velta-systeem hoeft bijvoorbeeld maar zestien tot zeventien graden te zijn. In traditionele systemen is dat een graad of twaalf. Ook het verwarmen gebeurt met relatief lage temperaturen, net als bij wandverwarming”, licht Koele toe.

Kosten

Natuurlijk kost het leidingstelsel iets extra, geeft Koele aan: “Vier of vijf tientjes per vierkante meter. Aan de ene kant is het helemaal niet erg om twee of drie procent aan de kosten toe te voegen als werknemers zich daarna prettiger voelen. Tachtig procent van de investering in een kantoor bestaat uit loonkosten.”

Tegenover de hogere prijs staat bovendien, verklaart hij, dat de thermische activering een verlaagd plafond overbodig maakt. “De installaties worden in de vloer opgenomen, de luchtkanalen in de gangpartij, of de luchttoevoer geschiedt via de gevel. Er staan dus ook besparingen tegenover de kosten van het Velta systeem.”

Koele verwacht, dat thermische activering vooral toegepast zal worden in kantoren. “We onderzoeken met de Novem het gebruik in de woningbouw”, besluit hij.

Reageer op dit artikel