nieuws

‘Tekort heipalen brengt grote projecten niet in gevaar’

bouwbreed

den haag – Het tekort aan heipalen heeft geen invloed op de calculaties voor grote infrastructurele werken. Dat schrijft minister Netelenbos van Verkeer in antwoord op vragen die CDA-Kamerlid Leers stelde naar aanleiding van een artikel in Cobouw.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft volgens Netelenbos bij de voorbereiding van de projecten aandacht gegeven aan de druk op de bestaande bouw- en funderingsmethoden. “Met het bedrijfsleven is op gestructureerde wijze gezocht naar andere en innovatieve mogelijkheden voor funderingen voor met name rijks- en spoorwegen. Deze technieken zijn ook getest in een proefopstelling.” De resultaten van het onderzoek zijn volgens Netelenbos bekend bij de aanbiedende consortia voor de grote projecten. “Gegeven het design en construct-karakter van de aanbesteding is het aan deze aanbiedende partijen om te kiezen voor dergelijke innovatieve methoden”.

Netelenbos verwacht ook dat het verbod van de Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa) op intensieve samenwerking in de zand- en grindhandel voorlopig geen invloed heeft op de prijzen voor aanleg van infrastructuur. Zij sluit echter niet uit dat de uitspraak op den duur zal leiden tot meer concurrentie. Dan zou volgens de minister wel eens sprake kunnen zijn van een prijsverlagend effect.

Reageer op dit artikel