nieuws

Technisch Weekblad

bouwbreed

De warmtepomp met gasmotor of als absorptiewarmtepomp kan koelen en verwarmen combineren. Technisch Weekblad van 13 oktober meldt dat Gastec deze technologie ook op huishoudelijk niveau met verschillende apparaten demonstreren. De sterk groeiende vraag naar airconditioning leidt op termijn tot ‘overspanning’ van het elektriciteitsnet. Dit is te voorkomen met airconditioning systemen op aardgas. Bij de Japanse fabrikant Sanyo is een interessante ontwikkeling gaande. Er is een warmtepomp ontwikkeld op basis van een combinatie van twee Stirling-machines, een voor de aandrijving en een voor de compressie. Prototypen van deze apparaten hebben een koelvermogen van 5kW en een verwarmingscapaciteit van 10kW.

Technisch Weekblad, VNU Business Publications, Amsterdam, telefoon (020) 4875515.

De eisen die aan ventilatiesystemen in tunnels moeten worden gesteld, gaan veranderen. Dat staat in een artikel in Tunnel Management International van oktober. Het artikel gaat in op de veranderingen bij het ontwerpen van tunnels en nieuwe inzichten op de veiligheid van mensen in relatie tot de eisen die aan apparatuur moet worden gesteld. In de toekomst staan de ventilatiesystemen tijdens normaal gebruik niet aan. Alleen bij opstoppingen en noodsituaties gebeurt dit. Dit heeft belangrijke kostenconsequenties voor oude en nieuwe tunnels.

Tunnel Management International, Kempston, Bedford, fax (0044) 1234 841375.

Reageer op dit artikel