nieuws

Stroomdraad houdt insluipers tegen Ecotax introduceert systeem op vakbeurs Security

bouwbreed Premium

Schrikdraad tegen insluipers. De even simpele als doeltreffende methode is bedacht door het bedrijf Ecotax Beveiligingstechniek BV in Willemstad. Het systeem is te zien op de vakbeurs Security ’99, die van 19 tot en met 21 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

Het systeem APS-2000 zet hekwerken en poorten onder stroom. De basis is een circuit van draden, dat aan de binnenzijde van het hekwerk op voorzetsteunen met isolatoren wordt gemonteerd. Een spanninggever geeft vijftig keer per minuut een stroomstoot. De schrikdraad is aangesloten op de besturingsunit, die op zijn beurt wordt gekoppeld aan de bestaande beveiligingsinstallatie.

De schrikdraad werkt vooral preventief. De stroomstoot is 25 keer zo sterk als gewoon schrikdraad, maar valt wel binnen de wettelijke normen. Vals alarm door katten, takjes en dergelijke is vrijwel uitgesloten. Pas als het systeem wordt gesaboteerd, bijvoorbeeld door een draad door te knippen, volgt een alarmmelding.

APS-2000 borduurt voort op het systeem APS, dat Ecotax in 1994 introduceerde. Nieuw is dat ook overdag het schrikdraadcircuit tegen sabotage is beveiligd door een laagspanningssignaal. Ook bij stroomuitval schakelt het systeem op laagspanning over. Het systeem kan in principe op elk hekwerk worden toegepast en is bovendien geschikt om dakranden tegen overklimmen te beveiligen.

Security

APS is bedacht door Henk Moerland, een van de twee oprichters van Ecotax Beveiligingstechniek BV. Hij werkte vroeger bij een autodealer en moest geregeld zijn bed uit voor (vals) alarm. Totdat iemand tegen hem zei: “Je zou eens stroom op dat hek moeten zetten.”

Op de vakbeurs Security zal tijdens drie seminars aandacht worden besteed aan het vorig jaar geintroduceerde sterrensysteem voor veiligheidsbeglazing. Benzinestations en financiele instellingen worden vaak beschermd door kogelwerend glas en ook bij nieuwbouwwoningen wordt steeds vaker veiligheidsglas toegepast.

Toch leeft bij de consument nog altijd het idee dat glas breekbaar en kwetsbaar is. En dat moet veranderen, vindt de Stichting Veiligheidsbeglazing. De stichting heeft samen met de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen (SKG) een keurmerk voor veiligheidsglas geintroduceerd. Het is een sterrensysteem, dat is afgeleid van het systeem voor hang- en sluitwerk: hoe meer sterren, hoe meer weerstand tegen ingooien of inslaan.

De seminars Veiligheidsbeglazing worden gehouden op 19 oktober van 15.30 uur tot 16.15 uur en op 20 en 21 oktober van 15.45 uur tot 16.30 uur.

De schrikdraad van het systeem APS-2000 houdt insluipers en andere ongewenste bezoekers met flinke stroomstoten tegen.

Reageer op dit artikel