nieuws

Strak onderwaterbeton

bouwbreed Premium

Door trillend af te strijken kan ook onderwaterbeton een vlak oppervlak krijgen. Met deze nieuwe ontwikkeling voorkomt HBG-dochter Hollandsche Beton- en Waterbouw (HBW) dat een aparte afwerkvloer nodig is en het maakt gewapend onderwaterbeton in de toekomst mogelijk.

Octrooi nummer: 1007431

uitvinder: Ron Dirks te Vlaardingen

octrooihouder: Hollandsche Beton Groep BVte Rijswijk

Afwerking van het oppervlak is het grote probleem bij het werken met onderwaterbeton. Doordat het beton nooit getrild wordt, ontstaat een oppervlak zo grof als een maanlandschap. Daarnaast bestaat het gevaar van ontmenging van het beton tijdens het storten onder water. Vaak is het nodig om een aparte afwerkvloer aan te brengen.

Ron Dirks van HBW bedacht een manier om de kwaliteit van de afwerking sterk te verbeteren. Onderaan de betonstortpijp bevestigde hij een cilindrische afstrijkinstallatie die tijdens het storten beweegt over het betonoppervlak.

Drie elektromotoren in de installatie brengen de afstrijker in trilling. Hierdoor wordt de betonlaag nog verder afgevlakt en wordt de bovenste betonlaag van drie centimeter verdicht.

De strakkere afwerking maakt de toepassing van wapening goed mogelijk. Het gevaar voor blootliggende wapeningsdelen en corrosie is daarmee van de baan. Het onderwaterbeton wordt daardoor aanzienlijk sterker en daardoor kan weer met een dunnere betonlaag worden volstaan.

Tijdens het storten steekt de afstrijker drie centimer in het beton voor het afvlakken. De stortpijp gaat tot dertig centimer diept,e zodat vers gestort beton van binnenuit komt. Dit zorgt er voor dat zo min mogelijk beton in aanraking met water komt en voorkomt dat water de pijp instroomt.

Ontmenging

Aan het oppervlak dat wel in aanraking komt met het water wordt de ontmenging beperkt door de hoge samenhang van het onderwaterbeton. Ook de verwerkbaarheid is groter dan bij ‘gewoon’ beton, waardoor het beter uitstroomt en niet als een brei rond de stortpijp blijft liggen.

Tijdens het storten controleren duikers het proces op het uitvloeigedrag, de storthoogte en eventuele vervuiling. In de toekomst kan hun toch wat onnauwkeurige controletechniek wellicht vervangen worden door middelen als sonar om het storten van onderwaterbeton tot een precisiewerkje te maken. De trillende afstrijktechniek van HBW is al toegepast bij de bouw van het ondergrondse Rijksarchief in Middelburg en de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leidsche Rijn.

Paul Schilperoord

De cilindrische afstrijker onderaan de stortpijp steekt iets in het onder water gestorte beton. Drie motoren brengen het apparaat in trilling en zorgen voor verdichting van de bovenste drie centimeter van de betonlaag.

Reageer op dit artikel