nieuws

‘Stofzuiger’ Bemo saneert natuurgebied Callantsoog

bouwbreed Premium

callantsoog – Medewerkers van Bemo Riool- en Hogedrukreiniging BV uit Dirkshorn zijn bezig met een opmerkelijke saneringsklus. In opdracht van Natuurmonumenten maakt Bemo een deel van het natuurreservaat Zwanenwater in Callantsoog schoon.

Het terrein is vervuild met lood. Het schoonmaken gebeurt met een vacuumtankauto waaraan een mobiele zuigerslang is gemonteerd. Daarmee wordt de vervuilde grond opgezogen. Het gaat hierbij om een proef.

Zwanenwater werd jarenlang gebruikt als terrein voor het schieten van kleiduiven. De loodkorreltjes die in de kogels zaten, kwamen allemaal in het reservaat terecht.

Beschermen

Normaliter wordt dergelijke vervuiling door afgraving verwijderd. Om de vegetatie te beschermen, zocht hoofdaannemer Groot BV uit Heiloo in dit geval naar een andere oplossing. Aannemer Groot werkt regelmatig met Bemo en gezamenlijk kwam men tot het idee de vacuumauto in te zetten.

Het is de eerste keer dat Bemo de vacuumtankauto inzet voor een saneringsoperatie. De wagen is eigenlijk bestemd voor het wegzuigen van zand, grond en grind onder gebouwen en vloeren voor het realiseren van kruipruimtes en kelders. Door de tankauto uit te rusten met een zuigmond op wieltjes, wordt de auto nu gebruikt om het zand met de loodkorreltjes op te zuigen.

Broedseizoen

De sanering vindt in twee fases plaats. De eerste helft van de schoonmaakoperatie zit erop. Volgend jaar september, na het broedseizoen, wordt de klus voltooid. Vervolgens wordt ook gekeken of de resultaten bevredigend zijn.

In totaal zuigt Bemo zo’n vijf hectare schoon.

De rest van het reservaat, dat in totaal 25 hectare meet, wordt met behulp van een minikraan van Groot opgeschoond. De aannemer uit Heiloo scheidt het lood van het zand met een zeefmethode. Het lood wordt vervolgens afgevoerd.

Reageer op dit artikel