nieuws

Stadspark impuls voor stationsgebied Heerlen

bouwbreed

HEERLEN – De uitvoering van het plan ‘Stadspark Oranje Nassau’ moet de omgeving van het NS-station Centrum-Noord van Heerlen opkrikken tot een veiliger en leefbaarder stadsdeel. Het plan omvat het voormalig Oranje-Nassauterrein in Zeswegen en het braakliggend gebied aan de Sittarderweg. Het NS-Station ligt centraal in het plan.

Multi Vastgoed BV in Gouda heeft het conceptplan opgesteld. Dit gebeurde aan de hand van de stedebouwkundige visie van professor Jo Coenen uit Maastricht. Het plan kreeg de gemeenteraad van Heerlen dinsdagmiddag gepresenteerd. Het voorziet in groot stadspark met voorzieningen voor een mega-bioscoop, een discotheek, een fitnesscentrum, een bowlingbaan en andere vermaakvoorzieningen in het groen. Een nieuw fenomeen is een factory outlet-centre.

De looproute van het Stadspark naar het NS-Station wordt aantrekkelijk gemaakt met kleine winkels, diensten en horeca-voorzieningen. Onder het spoor wordt een groot plein aangelegd, met typische stationsvoorzieningen. Dit wordt aan de noordzijde verbonden met twee pleinen op gelijke hoogte waardoor daglicht naar binnenvalt. Een van de pleinen wordt ingericht als busstation, het andere voor het brengen en afhalen van reizigers. Brede, geleidelijk afdalende trappen verbinden de twee pleinen met het centrum.

Het aanpalende zakencentrum van Heerlen wordt uitgebreid met 62.000 vierkante meter kantoorruimten en een World Trade Center. Verder worden concepten gerealiseerd voor call-centers en grote huurkandidaten.

Winkels

In het plangebied is ruimte voor grootschalige winkelformules die zich onderscheiden op het thema vrije tijd. Een ‘food superstore’ in combinatie met kleinere dagwinkels krijgt tevens een verzorgingsfunctie voor de nabijgelegen woongebieden.

Op plekken die zich daarvoor bij uitstek lenen komen een aantal urban villa’s. Over vijf locaties worden 3100 nieuwe parkeerplaatsen – onder de gebouwen – gerealiseerd.

Reageer op dit artikel