nieuws

Sanering grond in Waalspronggebied kost 17 miljoen

bouwbreed Premium

nijmegen – De sanering van vervuilde grond in het Nijmeegse Waalspronggebied kost ruim 17 miljoen gulden, zo blijkt uit een inventarisatie van de gemeente.

Wie opdraait voor deze kosten is nog onduidelijk. Dit hangt af van het resultaat van de onderhandelingen tussen de gemeente en de huidige grondeigenaren.

Het voormalige Philipsterrein langs de snelweg Nijmegen-Arnhem is met acht miljoen gulden de grootste kostenpost in het saneringsproject. Hier zijn bodem en grondwater ernstig verontreinigd met zware metalen, minerale olie en gechloreerde koolwaterstoffen.

Zwarte Gat, een stortplaats uit de jaren zeventig, moet voor ruim vier miljoen worden behandeld via het principe ‘isoleren, beheren en controleren’. Een volledige sanering van de met minerale olie en pak’s vervuilde grond zou bijna 23 keer zoveel kosten.

Boomgaard

Een boomgaard aan de Griftdijk krijgt wel zo’n forse beurt. De bestrijdingsmiddelen die hier tot dertig centimeter in de grond zitten, kunnen voor een kleine drie miljoen worden verwijderd.

Samen met de overige saneringen komen de totale kosten op ruim 17 miljoen gulden.

De gemeente kan nog niet aangeven wanneer met de saneringen wordt begonnen, omdat de onderhandelingen met de huidige grondeigenaren nog lopen. Vooral voor de boomgaard is echter duidelijk dat er haast achter zit. De strook langs de Griftdijk gaat deel uitmaken van Woonpark Oosterhout, waar de werkzaamheden momenteel al in volle gang zijn.

Reageer op dit artikel