nieuws

Rotterdam gaat vervoetgangeren

bouwbreed Premium

rotterdam – ‘Ben je in Rotterdam geboren…’ Het melodietje jengelt door de vale feesttent aan de Westersingel. De juffrouw die het refrein uit haar accordeon perst, kijkt verwachtingsvol alsof ze een ovatie verwacht of op zijn minst een instemmend ‘bravo’. Het gezelschap keurt haar geen blik waardig. Rotterdam gaat ‘vervoetgangeren’. De genodigden wachten op uitleg.

Het lijkt heel eenvoudig: volgend jaar als het EK-voetbal wordt gespeeld moet de Rotterdamse binnenstad het domein zijn van voetgangers. ‘Vervoetgangeren’, heet dat in ambtenarenjargon. Maar Zo makkelijk als het lijkt is het niet. Het hele gebied tussen grofweg het Weena en de Willemskade gaat op de schop. Het fietspad voor het Centraal Station maakt plaats voor taxi’s, kiosken worden verplaatst, het Leuvehoofd krijgt een nieuwe bestrating, de Willemskade wordt gedeeltelijk autovrijgemaakt.

“De Westersingel moet weer worden zoals hij ooit bedoeld was”, zegt Els Kuijper, wethouder Buitenruimte en Milieu. “Al die reclames waar ik me zo aan erger…, ik bedoel waar menige Rotterdammer zich zo aan ergert, gaan weg. Je moet hier prettig kunnen lopen.”

In een officieel stuk heet het: “In de eerste fase van het actieplan ligt het accent op het aantrekkelijker en levendiger maken van de binnenstad, zodat deze tijdig klaar is voor de verwachte bezoekersstromen in het kader van belangrijke evenementen.”

Wethouder Kuijpers vertaalt het aldus: “Als je gasten krijgt, dan zorg je ervoor dat je huis netjes is opgeruimd. Dat doe je voor de visite, maar je voelt jezelf meteen een stuk lekkerder.”

Zoveel moeite alleen maar voor het Europees Kampioenschap? Neen. Een jaar later is Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa en dat evenement is zo mogelijk nog belangrijker dan het voetbalwedstrijdje.

Vandaar dat er looproutes moeten komen die alle cultuurliefhebbers naar de aantrekkelijkste plekken van de binnenstad leiden, zonder dat het gevaar dreigt onder een aanstormende bus of tram terecht te komen.

Het karwei is verdeeld over negen projecten, die in totaal een slordige 40 miljoen gulden kosten en die niet allemaal in 2000 worden afgerond.

Zo zal het herstel van de kademuren aan de Willemskade vertraging oplopen vanwege het voetbalkampioenschap, terwijl de opening van het vernieuwde museum Boymans van Beuningen in april 2001 op het programma staat.

Het zijn mooie plannen, de genodigden beamen het gedwee. Alleen de juffrouw met de accordeon lijkt er weinig van te verwachten. Met een zuur gezicht laat ze haar vingers over de toetsen glijden: ‘Aan de muur van ’t oude kerkhof…’

Reageer op dit artikel