nieuws

Riolering ontziet Romaanse palts

bouwbreed Premium

zutphen – De nieuwe riolering in de Zutphense binnenstad wordt een klein stukje langer dan voorzien. De vondst van een elfde-eeuwse Romaanse palts op het trace van de riolering, heeft de gemeente doen besluiten de buizen om de historische overblijfselen heen te leggen.

Bij archeologische opgravingen aan het ‘s-Gravenhof in Zutphen kwam half augustus een vroeg-middeleeuwse muur aan het licht. “We wisten dat er een palts geweest moest zijn”, vertelt stadsarcheoloog Michel Groothedde. Het elfde-eeuwse ‘paleis’ blijkt gezien de vondst van de oostelijke buitenmuur alleen veel groter te zijn dan verwacht. “Zutphen past met deze palts in het selecte groepje eliteplaatsen waar Duitse keizers hun invloed uitoefenden. Die paltsen waren puur bedoeld om te imponeren”, weet Groothedde.

Aangetroffen werd een muurwerk van ruim een meter dik en tien meter lang. “Bij een dergelijke vondst staat het circus stil”, omschrijft J. Immink, hoofd van de gemeentelijke afdeling Wegen, Water en Groen de gebeurtenis. “En dan gaat de kassa rinkelen.” Er moest dus snel een besluit genomen worden.

Voortgang

Stadsarcheoloog, gemeente en aannemer gingen in conclaaf. Aangezien het ‘s-Gravenhof meer een plein dan een straat is, bleek er genoeg ruimte om de riolering om de archeologische vondst heen te leggen. De aanpassingen zorgden voor een stagnatie in de voortgang van het rioleringsproject van anderhalve week.

Inmiddels liggen de elfde-eeuwse muurresten weer onder het plaveisel. Het circus van het rioleringsproject trekt verder door de stad, voorafgegaan door de stadsarcheoloog. “Het is belangrijk om het rioolproject te begeleiden”, stelt Groothedde. “Niet alle vondsten blijven onaangetast. Maar de opgravingen worden uitvoerig bestudeerd en gefotografeerd, zodat de kennis bewaard blijft.”

Enkele honderden meters verderop is onlangs opnieuw een waardevolle archeologische vondst gedaan. “In de Lange Hofstraat vonden we resten van de twaalfde-eeuwse Hofpoort”, zegt Groothedde. “Daar loopt het riool nu precies door de poort en kon de vondst niet onbeschadigd blijven.” Een ander voorbeeld van historisch waardevolle overblijfselen die voor het riool moeten wijken, zijn de oude wegen van hout. “Die liggen prachtig geconserveerd in de grond”, aldus de stadsarcheoloog. “Maar de riolering gaat er dwars doorheen. Het geluid van het knerspende hout doet wel zeer.”

Niet bekend

Reageer op dit artikel