nieuws

Rietveldprijs voor Rem Koolhaas

bouwbreed Premium

utrecht – Aan Architect Rem Koolhaas is de Rietveldprijs 1999 toegekend. Koolhaas ontvangt de prijs voor het ontwerp van het Educatorium van het Universiteitscentrum in Utrecht. Aan de prijs, die op 6 november wordt uitgereikt, is een bedrag van 15.000 gulden verbonden.

Koolhaas’ architectenbureau, dat wereldfaam heeft verworven onder de naam Office for Metropolitan Architecture (OMA), ontwikkelde in de jaren negentig een stedenbouwkundig concept voor het universiteitscomplex De Uithof. Het Educatorium, het hoofdgebouw dat de vaktijdschriften sierde al voordat het gereed was, vormt daar een onderdeel van. Koolhaas ontwierp het spraakmakende gebouw in samenwerking met Christophe Cornubert.

De Rietveldprijs wordt om de twee jaar uitgereikt als beloning voor een ontwerp dat in praktijk is gebracht en dat een ‘bijdrage levert aan de kwaliteit van de bebouwde omgeving van Utrecht’. De jury werd bij het zien van het Educatorium naar eigen zeggen bekoord door ‘de rauwe verfijning die het gebouw uitstraalt’. (anp)

Reageer op dit artikel