nieuws

Rechtszaak over ‘smaadfolder’ concurrent

bouwbreed Premium

Een fotootje in een folder voor kunststofkozijnen kan een lange nasleep hebben. Zo bleek vrijdag tijdens het het kort geding dat een bedrijf in kunststofkozijnen uit Doorn heeft aangespannen tegen een concurrent uit Geldermalsen.

Het bedrijf uit Doorn (Damen en Groen BV) verspreidde eind vorig jaar een folder met daarin twaalf foto’s van geplaatste kunststofkozijnen. Elf foto’s waren van eigen projecten, de twaalfde van een project van de Geldermalsense concurrent (Scheurwater Weru kunststof kozijnen VOF).

“Dat hebben we fout gedaan. We vonden het een mooi project”, erkende een van de directeuren van het bedrijf uit Doorn.

De concurrent stuitte op het bedrog toen een van zijn werknemers in Nieuwegein toevallig de folder las en zag hoe eiser aan de haal ging met een project waaraan hij had meegewerkt. Daarop ging het bedrijf uit Geldermalsen in de tegenaanval: er werd een folder verspreid in Culemborg, Vianen, Nieuwegein en Bunnik waarin de concurrent uit Doorn werd beticht van agressieve verkoopmethodes.

De tegenfolder heeft zijn effect bewezen, want volgens het bedrijf uit Doorn is de omzet de afgelopen maanden met eenderde teruggelopen. Reden voor het bedrijf om voor de kort gedingrechter in Arnhem te eisen dat de concurrent stopt met de verspreiding van de ‘smaadfolder’.

Ook wil het bedrijf een voorschot van 25.000 gulden op de schadevergoeding en een rectificatie op de voorpagina’s van twee regionale dagbladen.

Nadat eerder overleg tussen partijen op niets was uitgelopen, strandde ook de poging kortgeding rechter vrijdag om de concurrenten nader tot elkaar te brengen. De uitspraak volgt op 29 oktober.

Reageer op dit artikel