nieuws

Problemen verwacht bij grote infrawerken

bouwbreed

den haag – Grote infrastructurele werken, zoals HSL en Betuwelijn, ondervinden waarschijnlijk vertraging nu de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) negen zandwinbedrijven heeft verboden samen te werken. Dit antwoordt minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat op vragen van CDA-Kamerlid Leers. Zij baseert dit vermoeden op een voorlopige bestudering van de uitspraken en het overleg met de provincies. Vertragingen kunnen optreden vanwege onduidelijkheid over de vraag met welke ontzander verder kan worden gepraat over de afhandeling van procedures.

Voor de korte termijn voorziet de bewindsvrouw geen moeilijkheden in de voorziening van beton- en metselzand.

De NMa verbood in augustus negen zandwinbedrijven samen te werken. Zij bezitten een gezamenlijk marktaandeel van 66 procent in beton- en metselzand. De raamovereenkomst (verdeling van winrechten, kosten en zeggenschap) had vooral als doel de hoge investeringskosten het hoofd te bieden, maar vormde volgens NMa een illegaal kartel.

Reageer op dit artikel