nieuws

‘Proberen kosten zo laag mogelijk te houden’ Vervolg van pagina 1

bouwbreed Premium

zoetermeer – Hoewel bouwplaatspersoneel en materieel de locatie Oosterheem hebben verlaten, verwacht woordvoerder Van Bohemen van Bouwcombinatie Oosterheem dat de bouw nog dit jaar kan beginnen.

Van Bohemen zegt dat hij de afgelopen week druk aan het rekenen is geweest. “Daarbij gaat het er niet om dat we een optelling van de kosten maken, maar juist naar oplossingen zoeken om de kosten zo laag mogelijk te houden.”

Als voorbeeld dient een bouwkeet die nu verlaten op de bouwplaats staat. “In verband met hoge verplaatsingskosten kan het goedkoper zijn deze keet te laten staan. Duurt de stop langer, dan is het wellicht verstandiger de voorziening weg te halen. Het gaat er dus om de risico’s zo goed mogelijk in te schatten.” Uit eerste schattingen lopen de kosten in de tonnen. “Maar dat bedrag is natuurlijk sterk afhankelijk van het moment waarop we daadwerkelijk weer kunnen gaan bouwen.”

Schuldvraag

Uit de deze week bekendgemaakte motivatie van de Haagse rechtbank blijkt, dat de gemeente onvoldoende duidelijk heeft kunnen maken waarom de vergunningen zonder milieu effect rapportage (mer) zijn afgegeven.

Een procedurefout van de gemeente Zoetermeer? Van Bohemen: “Ik ga niet schuiven met de schuldvraag. Voor ons is nu eerst van belang dat we zo snel mogelijk zekerheid krijgen over wanneer we kunnen beginnen. Alleen de gemeente kan daarvoor zorgen. Pas daarna buigen we ons over de vraag wie de rekening gaat betalen.”

Deelnemers in de bouwcombinatie Oosterheem zijn Bouwfonds Woningbouw, Dura Bouw, ERA Bouw, Eurowoningen Grondbedrijf, Fortis Investment Vastgoedontwikkeling, HBG Vastgoed, R.K. Woningbouwvereniging De Goede Woning, Stichting Verantwoord Wonen, Stichting Vesta, Van Omme en de Groot, Vidomes en ING Bank.

Reageer op dit artikel