nieuws

Ponstein ruimt in Bosnie asbest op

bouwbreed Premium

mostar – Een Nederlands bedrijf ruimt asbest op in Bosnie. In opdracht van het ministerie van Defensie saneert Ponstein Milieu Techniek het militaire kamp Sisava, dat op 25 kilometer afstand van Mostar ligt. Het asbest is verspreid door granaatinslagen in gebouwen.

Door uitbreiding van de kampen komt Defensie in aanraking met omringend getroffen en daardoor vervuild gebied. Het dringende verzoek om de opdracht kwam op maandag binnen en twee dagen later zaten de asbestruimers van het bedrijf uit het Gelderse Terwolde al in Sarajevo.

In tegenstelling tot het Amerikaanse leger heeft Defensie door bezuinigingen zelf geen milieuteam. Daarom is nu voor het eerst het Nederlandse bedrijfsleven door Defensie gevraagd voor milieuwerkzaamheden.

Het asbest is onder streng toezicht lokaal gestort. Evenals het uitgevoerde werk is dit gedaan naar Nederlandse richtlijnen.

Het opruimen van asbest betrof drie- kwart van de opdracht. Daarnaast zijn enkele bouwvallen gesloopt en is verder milieutechnisch werk verricht, zoals sanering van door kerosine vervuilde grond bij een wasplaats voor voertuigen. Wanneer het onroerend goed weer in handen van de oorspronkelijke eigenaar valt, zou deze de NAVO aansprakelijk kunnen stellen bij vervuiling of onrechtmatige sloop.

Reageer op dit artikel