nieuws

Plan Clinton wekt woede houtbedrijven, milieugroeperingen euforisch

bouwbreed

new york – Amerika’s president Clinton wil 16 miljoen hectare toevoegen aan natuurgebied waar niets mag worden gebouwd en niet een boom mag worden gerooid. Milieugroepen bejubelen het plan als “het grootste milieuproject ooit”. De Amerikaanse hout- en bouwsector is minder enthousiast.

Clintons plan betreft bossen in federaal beheer die hij wil bestemmen tot ‘gebied zonder wegen’. Daar mogen geen wegen worden aangelegd, hetgeen zowel exploitatie als ontwikkeling onmogelijk maakt. Kleinere houtbedrijven zien hierdoor een belangrijke grondstoffenbron verdwijnen. Hout wordt steeds schaarser in de Verenigde Staten. Grote bedrijven zoals Georgia-Pacific en Weyerhauser halen steeds meer hout uit Canada en uit Azie. Maar voor kleinere bedrijven die vooral de lokale bouwmarkt bevoorraden, is dat te duur. “Tien jaar geleden haalden wij ons hout hier uit de buurt; nu moeten wij het soms al van 800 kilometer verderop halen. Als Clinton de overheidsbossen nu ook nog taboe verklaart, wordt het nog moeilijker en duurder”, klaagt houthandelaar Jim Hurst uit Eureka in de staat Montana. Clintons voorstel staat volgens sommigen haaks op zijn plan volgend jaar 100.000 extra sociale woningen te bouwen.

Sociale woningbouw

“Sociale woningen zijn goedkope, gesubsidieerde woningen van hout. Als hout nog duurder wordt, dan worden die woningen voor de gemeenten te duur en voor de armen onbetaalbaar”, stelt voorzitter Henson Moore van de Amerikaanse Hout Associatie. Hij wijst verder op het verlies aan werkgelegenheid, ook voor de wegenbouw. Zijn bezwaren krijgen steun van de Republikeinen. Veel Democraten kunnen moeilijk kiezen tussen hun loyaliteit tegenover de president en hun eigen sociale prioriteiten die mensen aan werk en aan betaalbare huizen moeten helpen.

Reageer op dit artikel