nieuws

Paviljoen kompas voor wandelaars in Griftpark

bouwbreed

utrecht – Het paviljoen ‘Griftpark 1’, dat staat op de ingepakte gifgrond van het onlangs heropende Griftpark in Utrecht, wordt gekenmerkt door een gedraaide bovenverdieping, die vanuit verschillende standpunten een ander profiel laat zien. In het paviljoen is een restaurant gevestigd.

Architect ir. A.A. van Heusden van Box Architekten BV: “Het gebouw heeft een voortdurend veranderend silhouet en laat je zien waar je bent in het park. Zo is het laag aan de pleinkant, compact en stoer bij de entree en zwevend en licht bij de waterkant”. De lichte, zwevende uitstraling komt door de acht meter overhangende etage, die gedraaid op de onderste bouwlaag is geplaatst.

Hoewel constructief goed, gaf het kale, stalen frame van de overhang in de bouwfase de bouwers een angstig moment. Medewerker Timmerink van Bartels Ingenieursbureau berekende de constructie. “Het was angstig, doordat het kale stalen frame voor het gevoel onder trillingen te veel doorzakte, maar na het aanbrengen van het dak en de gevelelementen had de verdieping wel voldoende massa om grote trillingen op te vangen.” Wel is het stalen frame extra afgelast om te veel doorbuigen te voorkomen.

Het stalen frame van het gebouw is van binnen en van buiten geheel bekleed met onbehandeld western redcedar hardhout, met een zinken afwerking op de dakranden en erkers. Architect Van Heusden: “Het hardhout en het zink gaan de komende tien jaar langzaam verweren, waardoor het gebouw gaat leven en doet denken aan vroeger”.

Belijning

Voor de deuren is de keus gevallen op meranti darkred hout dat niet verweert, maar z’n donkere kleur juist behoudt. “Naarmate de gevels vergrijzen, vormt de deurlijst een steeds scherpere belijning om het gebouw”, aldus Van Heusden.

Het paviljoen is centraal geplaatst in het Griftpark, dat aangelegd is op gifgrond van de voormalige gasfabriek. Tweeenhalve meter schone grond scheidt de parkbezoekers van de vervuilde grond, die is ingepakt in folie en afgeschermd van de omgeving door keerwanden langs de randen van het park.

De prefab betonnen funderingspalen gaan tot in de gifgrond. Ze prikken door de folie heen waarin de gifgrond verpakt zit, maar volgens de architect wordt de vervuilde grond wel goed afgeschermd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels