nieuws

Paleis van Justitie Brussel wordt eindelijk officieel monument

bouwbreed Premium

brussel – Sommigen vinden het een bouwkundig gedrocht, anderen een indrukwekkend architectonisch oeuvre: het reusachtige Paleis van Justitie in Brussel van de Belgische architect Joseph Poelaert. Maar niemand kan dit indrukwekkende bouwwerk over het hoofd zien, dat met zijn indrukwekkende koepel 122 meter hoog boven de hoofdstad van Europa uitrijst en het stadsbeeld beheerst.

Voor velen kwam dezer dagen het verrassende bericht dat de Brusselse gewestregering vindt dat het Paleis van Justitie als nationaal monument moet worden beschermd. Behalve een aantal ingewijden dacht iedereen dat die erkenning al tientallen jaren bestond. Maar wat blijkt? In 1934, 65 jaar geleden dus, werd voor het eerst een aanvraag ingediend bij de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen om het gebouw op de lijst van beschermde monumenten te zetten. Maar door allerlei politieke gekonkel en afgunst en verzet vanuit de architectonische wereld, waar velen het gebouw als een wanproduct beschouwden, werd de gevraagde erkenning geweigerd.

Het Paleis van Justitie werd in de periode 1866-1833 gebouwd. Daarvoor werd een groot deel van de oude, typisch Brusselse Marollenwijk opgeofferd. Het is zowat het levenswerk van de Brusselse architect Poelaert, die o.m. ook de Muntschouwburg in het centrum van Brussel, de belangrijkste cultuurtempel van de stad, op zijn naam heeft staan.

Authentiek

De Brusselse staatssecretaris Eric Andre, die het bouwkundig erfgoed van de hoofdstad onder zijn hoede heeft, is niet van plan de erkeningsaanvraag opnieuw jaren te laten voortsukkelen. “Het Paleis van Justitie is nog altijd authentiek, op de koepel na, die op het einde van de tweede wereldoorlog (1944) afbrandde.” Volgens Andre zullen bepaalde delen van het gebouw, zoals het lokaal waar de politie schietoefeningen houdt, het munitiedepot en de archieven, niet worden beschermd.

Een probleem dat de erkening tot monument bemoeilijkt is, dat de Regie der Gebouwen, die onder de bevoegdheid van de federale regering staat, het beheer van het Justitiepaleis in handen heeft. Maar deze overheidsdienst wil geen commentaar geven op de vraag hoe zij denkt over eenerkenning als monument van het gebouw. Als het Paleis van Justitie inderdaad als monument wordt beschermd, krijgt eerdergenoemde Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen een vetorecht ten aanzien van elke wijziging binnen of buiten het gebouw.

Kooien

Als er processen plaatsvinden met een groot veiligheidsrisico, zoals onlangs tegen de Algerijnse terreurorganisatie GIA, moet deze koninklijke commissie alle veiligheidsmaatregelen goedkeuren. Deze commissie heeft bijvoorbeeld bezwaren tegen het aanbrengen van kogelvrije kooien voor verdachten en bepaalde detectoren, zodat daarvoor naar alternatieven gezocht zal moeten worden. Vanuit bepaalde hoek zal men derhalve een erkenning als monument van het Paleis van Jusitie op zijn minst met argusogen bekijken. Of zoals een rechter het zei: “Een erkennig als monument kan alleen als de normale loop van het recht niet wordt gehinderd.”

Reageer op dit artikel