nieuws

Opleiding tot assistent drempelloos ‘Kwaliteit onderwijs leidt tot kwantiteit’

bouwbreed

zoetermeer – De assistentenopleiding gaat volgend jaar van start. Zij is van een lager niveau dan de normale bouwopleidingen. “Maar het is geen bezigheidstherapie”, zegt dr. W. Turpijn, directeur Bouwradius.

De instroom van jong bloed in de bouw baart al jaren zorgen. Het bracht de directeur van de sectorraden Bouw, Van Vliet, ertoe te pleiten voor lichtere eisen voor de bouwopleidingen.

“De behoefte aan nieuwe werknemers is immens”, bevestigt Turpijn. “Maar daar breng je geen verbetering in door de kwaliteit van de opleidingen te verlagen. Daar komt bij dat we grosso modo met de vakopleiding in de helft van de vraag kunnen voorzien. In het bestuur hebben we altijd uitgesproken dat de kwaliteit van de opleidingen leidt tot kwantiteit.”

De cijfers lijken hem gelijk te geven. Waar al jaren sprake is van een daling van het aantal leerlingen in het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (vbo), weet de bouw de instroom redelijk op peil te houden met zo’n 3800 leerlingen. Dat is ook een reden voor Bouwradius niet te tornen aan de kwaliteit van de opleidingen.

Rendement

Het rendement van de opleidingen is fors toegenomen. “In 1994 realiseerden we een rendement van 55 procent. Nu ligt dat op 74 procent. Op een aantal van 4000 leerlingen betekent dit dat zo’n achthonderd leerlingen meer met een diploma op zak van school komen”, stelt Turpijn vast.

Dat die eisen voor de assistentopleiding lager worden gesteld, is niet vreemd. Nu al kent Bouwradius opleidingen waarvoor leerlingen aan lagere eisen mogen voldoen, zoals betontimmeren. “Een respectabel vak, maar je hoeft er minder voor te weten dan een restauratietimmerman.”

Vervanging

Voorlopig blijft de assistentopleiding naast het zogenoemde voorschakeltraject bestaan. Dat laatste is bedoeld om leerlingen met onvoldoende vooropleiding klaar te stomen voor de vakopleiding. “Wellicht hebben we met de assistentopleiding geen voorschakeltraject meer nodig. Maar het is een goed instrument gebleken dat we de eerste vijf jaar nog niet zullen weggooien. Daarna zien we wel of de assistentopleiding het traject kan vervangen”, vindt Turpijn.

Dit betekent niet dat hij zonder zorgen is over de vakopleiding. Neem nu de leerlingbouwplaatsen. “Ik vind het jammer dat onze bedrijven het laten afweten. De leerlingbouwplaatsen worden nog te veel gezien als additionele productie.Het betekent dat we nu leerlingbouwplaatsen tekort komen.”

Om de instroom verder te bevorderen, zou Turpijn graag zien dat de bouw weer met een voorlichtingscampagne zou komen. De koepelcampagne van enkele jaren geleden is een stille dood gestorven. In de grond-, water- en wegenbouw bestaat nog steeds de campagne Go Infra. “Er liggen afspraken dat ook de B en U weer met een campagne komt. Laat ze dat dan ook doen.”

Reageer op dit artikel