nieuws

Opgestapte wethouder: Roersingel koopje

bouwbreed Premium

ROERMOND – Het Roersingelproject in Roermond is voor de gemeente uiteindelijk een koopje. Dat is de mening van A. Bloemers, tot voor kort wethouder en verantwoordelijk voor dit omvangrijke bouwproject in de binnenstad. Ondanks zijn optimistische visie kostte het project hem de politieke kop.

Vijf jaar geleden kwam het plan voor het Roersingelproject rond. Het behelst de bouw van woningen, winkels en een grote parkeergarage in de binnenstad.

Bloemers kreeg het verwijt dat hij de gemeenteraad te laat had geinformeerd over een kostenstijging van het project. In de regionale pers verscheen het bericht dat het prestigieuze Roersingelproject twintig miljoen gulden meer zou moeten kosten dan aanvankelijk was berekend. Ook zou de bouw met een jaar vertraagd zijn. “Feitelijk onjuist, want er lag een bezwaarschrift aan ten grondslag”, aldus Bloemers.

Het college besloot dat VVD-wethouder J. van Rey (VVD) het Roersingelproject in zijn portefeuille zou krijgen. Daarop zegden Van Rey, B. Harbers (VVD) en F. Even (Demokraten Roermond) het vertrouwen op in Bloemers.

De wethouder Openbare Werken trad af. “Van Rey heeft een stok nodig om de hond te slaan. Die heeft hij gevonden in het Roersingelproject. Hier liggen persoonlijke tegenstellingen aan ten grondslag. Van Rey duldt geen gelijkwaardige mensen naast zich.”

Canard

Volgens Bloemers is die twintig miljoen gulden een canard. “Dit bedrag was de prijs die projectontwikkelaar MBO Ruijters betaalde voor de aankoop van de parkeergarage. Omdat daardoor geen budgettair neutrale exploitatie mogelijk was, zag de gemeente af van aankoop van de garage. En in het contract staat dat de ontwikkelaar het recht heeft ook een andere parkeergarage aan te kopen in Roermond. Dat gebeurt nu. De kosten van het huidige plan zijn in vergelijking met januari 1998 3,9 miljoen gulden duurder uitgevallen. Afgesproken is dat de gemeente daarvan 877.000 gulden voor haar rekening neemt. Met het andere aandeel, dat we reeds hebben geleverd, komen we op totaal 1,9 miljoen als gemeentelijke bijdrage. In feite dus een koopje. De gemeente scheurt zich de broek niet, want ze loopt geen financiele risico’s. Ik heb geen politieke fout gemaakt. Het is een complex project, dat in vijf jaar tijd – op papier – is gerealiseerd. Weinig gemeenten doen ons dat na.”

Bloemers was ruim vijf jaar wethouder in Roermond.

Reageer op dit artikel