nieuws

Oorzaak scheurvorming in tunnelwegdek raadsel

bouwbreed Premium

barendrecht – De Nederlandse Spoorwegen en aannemer Koninklijke Van Drunen tasten nog in het duister over de oorzaak van scheurvorming in het wegdek van een nieuwe tunnel onder het traject Rotterdam-Dordrecht. De onderdoorgang aan de Boezemweg in Barendrecht is voor onbepaalde tijd gesloten.

Volgens een woordvoerder van het projectmanagement Betuweroute is inmiddels een nieuw grondonderzoek uitgevoerd. De resultaten daarvan worden onderzocht. Aan de reparatie van de scheuren zou worden gewerkt. De scheuren in het betonnen wegdek kwamen enkele weken geleden aan het licht toen stalen damwanden aan de oostzijde van de pas voltooide tunnel waren verwijderd. Besloten werd toen de damwanden aan de westzijde ongemoeid te laten.

De woordvoerder onderstreept dat het gaat om lichte scheurvorming, die geen gevaar oplevert voor het drukke treinverkeer op het traject. “We verwachten verder geen ernstige problemen, maar willen wel een definitieve oplossing voordat we gaan asfalteren.” Een relatie met het voorbijdenderende treinverkeer wordt uitgesloten.

Hellend

In de wanden en het dak van de tunnel – evenals het wegdek gestort – zijn geen scheuren geconstateerd. Vooral het hellende deel van het wegdek bleek schade te hebben opgelopen. Gevaar voor de tegelwanden, die zijn ontworpen door Barendrechtse kinderen, bestaat er niet. Aannemer Koninklijke Van Drunen geeft hangende het onderzoek geen commentaar.

Naar verwachting kan de nieuwe tunnel op zijn vroegst half december open. De feestelijke opening, die komend weekend was gepland, is afgelast. De vertraging heeft ook elders gevolgen. De bestaande overweg aan de Gebroken Meeldijk moet voorlopig open blijven voor autoverkeer. Deze zou worden gesloten en worden vervangen door een tunnel voor fietsers en voetgangers. Vertraging ondervindt ook de voortgang van het Betuweroute-trace, dat op hetzelfde trajectdeel over een lengte van 1500 meter wordt overkapt. Complicaties rond de grondaankoop zorgden ook hier voor vertraging.

Reageer op dit artikel