nieuws

Nederlanders mijden beurs Bologna Kwaliteitsverbetering zorgt voor veel werk in Italiaanse bouw

bouwbreed

bologna – Na zeven jaar recessie maakt de Italiaanse bouw een opleving mee: de eerste maanden van dit jaar vertonen een groei van 2 procent. De 35ste aflevering van de Saie (13 t/m 17 oktober) stond in het teken van die vooruitgang. De beurs in Bologna liet dit keer vooral vooruitgang zien in kwaliteitsverbetering.

Duitsland speelt hier grif op in, terwijl Nederlanders nauwelijks aanwezig zijn. Niet als exposant en evenmin als bezoeker. De Nederlandse afwezigheid te spijt blijft er nog altijd een wachtlijst over met verzoeken voor meer standplaatsen op de Saie.

De 200.000 m2 tentoonstellingsruimte is gevuld met in totaal ongeveer tweeduizend exposanten uit Italie, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Nederland telt officieel tien deelnemers, maar in de praktijk blijkt er geen Nederlander te bekennen. Ondanks campagnes en een uitbreiding met een nieuwe hal, die 25.000 m2 extra oppervlak biedt.

Marino Capelli, commercieel directeur van de Saie, verzucht: “We proberen al een paar jaar de Hollanders hierheen te halen, maar misschien is de huidige promotie via Duitsland niet de juiste route.”

Nederland blijkt in meerdere opzichten van belang voor de Italiaanse bouw. Op de Saie gelden Duitstalige gebieden en Nederland nog altijd als de meest vooruitstrevende naties op het gebied van milieubewust en veilig bouwen.

Dit jaar stond ook nog eens de herstructurering van de Bijlmermeer centraal als project. Bovendien staat volgens de statistieken uit 1997 Nederland met 224.000 ton te boek als derde afnemer van Italiaanse cementproducten en klinkers.

Capelli geeft ruiterlijk toe dat De Laars bezig is met een inhaalrace op Noord-Europa waar gaat het om kwaliteitsverhoging in de bouw. Vochtwering, geluids- en warmte-isolatie en alle daarmee samenhangende producten bepalen volgens hem de recente opleving in de Italiaanse bouw.

Werkelijk herstel

Vanaf 1993 was sprake van een terugval die in totaal opliep tot maar liefst 15 procent. De Saie-directeur ontkent met klem dat er enig verband bestaat tussen de projecten voor het Heilig Jaar en de 2 procent groei. “We hebben het hier over een werkelijk herstel. Na het kwantitatief bouwen uit de jaren vijftig en zestig wordt meer dan de helft van die panden gerenoveerd. Met een totaal ander eisenpakket dan voorheen. De Italiaanse gezinnen werden kleiner, maar mensen vragen meer ruimte en luxe.”

Nederland zou hierop volgens hem kunnen inspelen, in navolging van de Duitsers, die al met zo’n 150 bedrijven vertegenwoordigd zijn in Italie. “Bovendien wordt deze beurs steeds meer een ontmoetingspunt met de zuid-oosthoek van Europa; de Balkan, Griekenland, Libanon, Egypte. De eerste bezoekerscijfers wijzen direct in die richting. Zo’n kans mogen de Nederlanders niet laten lopen. Immers, de toekomst van de bouw ligt op een steeds verder doorontwikkelen van chemie, ook uit oogpunt van gezondheid. Daarin staat Noord-Europa sterk. Italie moet het vooral hebben van keramiek, machines, grondstoffen en design.

Dat laatste hebben Nederlanders wel begrepen. Kopen doen ze wel, maar voor export naar het Zuiden blijft blijkbaar een huiver bestaan.”

Reageer op dit artikel