nieuws

N57 moet verkeersproblemen Middelburg oplossen Onderzoek naar versnelde aanleg door pps-constructie

bouwbreed Premium

Middelburg is een stad met een historische kern, gelegen aan het Zeeuwse Kanaal door Walcheren. De stad groeit snel, maar de verkeersinfrastructuur loopt daarbij aanzienlijk achter, erkent verkeerswethouder P. Brakman van de gemeente Walcheren. “De verkeersinfrastructuur is in de afgelopen vijftien jaar niet of nauwelijks aangepast. Dat heeft de laatste jaren geresulteerd in een toenemende drukte en meer en meer problemen met de stoplichtinstallaties in de binnenstad.”

Vooral in de afgelopen maanden, toen de verkeerschaos dankzij de zomerdrukte een hoogtepunt bereikte, kreeg wethouder Brakman het flink te verduren. “We zijn met de ondernemers in de binnenstad om de tafel gaan zitten. Zij waren dankzij de verslechterde infrastructuur steeds moeilijker te bereiken. Ondanks het feit dat de huidige stoplichtinstallaties nog zeker een aantal jaren meekunnen, hebben we toch besloten om de belangrijkste stoplichten te vervangen.”

Volgens Brakman zijn niet alleen de stoplichten debet aan de verkeersproblemen in Middelburg. “Momenteel wordt een groot deel van het provinciale verkeer door het centrum van de stad geleid”, legt Brakman uit. “Eigenlijk moet het verkeer via een ontsluitingsweg worden omgeleid. Daartoe zijn enkele jaren geleden plannen ontwikkeld, die echter door minister Netelenbos van Verkeer niet op de urgentielijst van het MIT zijn gezet.”

Brakman doelt hierbij op de ontwikkeling van de N57. Een weg die een groot deel van de verkeersdrukte in de binnenstad moet ontnemen. Netelenbos ziet de N57 pas omstreeks 2006 aangelegd worden. Om die reden is het gemeentebestuur van Middelburg samen met de provincie Zeeland een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een versnelde aanleg van de N57 door middel van een pps-constructie. “We wachten de onderzoeksresultaten af. Feit blijft dat deze ontsluitingsweg enorm belangrijk is voor de afname van de enorme verkeerscongestie in de binnenstad. Bovendien is een versnelde aanleg van de N57 belangrijk voor de Vinex-locatie die over enige tijd wordt aangelegd aan de rand van Middelburg. Het bouwverkeer moet anders door het centrum heen en dat zorgt voor nog meer problemen”, aldus Brakman.

Reageer op dit artikel