nieuws

Leeuwarden vol van militaire geheimen Bouwplannen Defensie uiterst vertrouwelijk

bouwbreed Premium

Militair geheim. Dat zijn de plannen voor een ingrijpende reconstructie van de hoofdbaan van vliegbasis Leeuwarden. Het vliegveld, gelegen aan de Keegsdijk 7, dateert uit 1938. Aanvankelijk werd de luchthaven door passagiersvliegtuigen aangedaan. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het vliegveld een puur militaire bestemming.

Aan het onderhoud van de luchtmachtbasis wordt sindsdien veel aandacht besteed. Zo werd in 1995 de sporthal op het terrein vernieuwd en werd een werkcentrum van 5000 vierkante meter gebouwd. In het drie miljoen gulden kostende gebouw is plaats voor onder meer kranen en vliegtuigen.

Momenteel is het de hoofdbaan die Defensie zorgen baart. “Recent zijn de naden tussen de voegen op de hoofdbaan gevuld”, aldus een woordvoerder van Dienst Gebouwen Werken en Terreinen van de Directie Noord-Oost Nederland (DGWT), een onderdeel van Defensie. Over wat verder nog gaat gebeuren aan de landingsplaats tast hij in het duister. Collega’s, hoger in de militaire hierarchie, weten het wel maar hullen zich in geheimzinnigheid: “Er zijn inderdaad plannen, maar dat is uiterst vertrouwelijke informatie. Daarover praten we uitsluitend met ingewijden.”

Geen militair geheim. maar niet minder ingrijpend is de renovatie van 194 flatwoningen aan de Canadezenlaan. Hier staan galerijflats die aan een grote beurt toe zijn. “De renovatie kost tussen vijfentwintigduizend en dertigduizend gulden per woning”, zegt een woordvoerder van de Stichting Woonservice ’94, eigenaar van de flats en opdrachtgever van de renovatie. Ook al gaat het om een ingrijpende verbouwing, toch hoeven de bewoners hun huis niet te verlaten. “We pakken de buitenschil aan en daarnaast gaat het om werkzaamheden aan keukens en douches. Niemand hoeft dus zijn huis uit”, aldus de woordvoerder. In het voorjaar van 2000 moet de renovatie beginnen. De laatste woningen zullen een jaar later, kort voor de bouwvak worden opgeleverd.

Van renovatie is in het plan Bullepolder geen sprake. Hier worden 350 middeldure koopwoningen langs de Bonkevaart gebouwd. Als alles volgens de planning verloopt, gaat in 2001 de eerste paal de grond in.

Mario Silvester

Reageer op dit artikel