nieuws

Kopersvereniging Saendelft schakelt advocaat in

bouwbreed Premium

ASSENDELFT – De Kopersvereniging Saendelft schakelt een advocaat in. De leden voelen zich in de steek gelaten door de gemeente Zaanstad en de aannemers van nieuwbouwwijk Saendelft.

Ruim honderd leden van de vereniging verloren vrijdag hun koopwoning toen de gemeente een compromis sloot met het naastgelegen bedrijf Forbo Krommenie en in totaal driehonderd koop- en huurwoningen schrapte.

De linoleumfabrikant stelde de huizengrond veilig om de toekomstige uitbreiding van de fabriek te waarborgen. Een gedeelte van de woningen was al af. Een oplossing voor de benadeelde kopers is er nog niet.

Voorzitter Boas van de Kopersvereniging Saendelft karakteriseert de houding van zowel Zaanstad als de verantwoordelijke aannemers als ‘draaikonterij’. “Ze wijzen naar elkaar voor een oplossing en doen intussen niets.” Boas stelt dat de gedupeerden gewoon de huizen willen die zijn toegezegd in de geldige koopcontracten. “We willen dezelfde kwaliteit voor dezelfde prijs, desnoods op een andere plek in Saendelft.”

De kopers willen op korte termijn oplossingen horen, omdat ze bang zijn dat gemeente Zaanstad en Forbo Krommenie het alternatieve bestemmingsplan er vrijdag doorheen jagen. Boas: “De Raad van State behandelt dan de zaak en ik ga er vanuit dat die niet aarzelt de woonbestemming van de betreffende grond in industriele bestemming te veranderen.”

Sinds februari gold al een bouwstop voor de oorspronkelijk vijfduizend woningen tellende uitbreidingswijk van Zaanstad. Forbo Krommenie maakte toen voor de bestuursrechter aannemelijk dat uitbreiding van de fabriek door de nieuwbouwwijk in gevaar kwam. Deze bouwstop is tevens aanleiding voor de kopersvereniging foto’s te maken van gedeeltelijk gerealiseerde woningen die nu worden afgebouwd. De vereniging vreest dat de lange bouwstop de half afgebouwde huizen geen goed heeft gedaan.

Ook de kopers van huizen in de wijk Saendelft die wel worden gebouwd voelen zich gedupeerd, omdat ze in de toekomst uitkijken op een industrieterrein in plaats van een woonwijk. Om de juridische kosten te betalen, hebben alle 452 leden van de Kopersvereninging Saendelft honderd gulden gestort in de verenigingskas. ***

Reageer op dit artikel