nieuws

‘Klant moet me vertrouwen’

bouwbreed Premium

eemnes – Het vak van aannemer vindt-ie prachtig, maar de aannemerij in het algemeen is ‘eigenlijk maar een klote business’. Henk Lustig (42), directeur van bouwbedrijf H. Lustig BV uit Eemnes, heeft zo zijn eigen opvattingen over de kwaliteiten van de bouwsector. “De meeste bouwbedrijven hebben geen flauw benul waar ze mee bezig zijn.”

Lustig is een man met een missie. Van prijsvechten moet hij niks hebben, van sjoemelen met de belangen van een argeloze klant evenmin. “Ik wil een ‘non-valkuil aannemer’ zijn. Een klant moet mij niet kiezen vanwege de prijs, maar omdat hij me vertrouwt. De communicatie moet klikken. Zo niet, dan even goede vrienden, maar kunnen we beter uit elkaar gaan. Daarom haal ik mijn opdrachten bijna nooit uit de markt, maar meestal uit een-op-een contacten.”

Tien jaar geleden verdiende Lustig nog de kost als stafmedewerker technische dienst in een Amsterdams ziekenhuis. Hij begeleidde talloze interne verbouwingen, waaronder een vernieuwbouwproject van 100 miljoen gulden. “Omdat ik zelf een behoorlijke bouwkennis en -ervaring had, ontstond langzaamaan het idee: daar zit misschien een markt. Op een gegeven moment besloot ik de stap te wagen.”

Lustig begon in zijn eentje, ‘met hamer en ladder’. Karweitjes bij vrienden en bekenden, het informele circuit. “Het was moeilijk. Maar ik wist wat ik wilde.” In de avonduren volgde hij een bouwkundige opleiding.

Bouwbedrijf Lustig groeide volgens plan. Het werkt vooral voor particuliere opdrachtgevers, maar is ook actief in de utiliteitsbouw.

De gedreven Lustig, lid van het gewestelijk NVOB-bestuur, wil niet als een ‘ijdel ventje’ overkomen, maar benadrukt dat hij de zaken anders aanpakt dan veel collega-aannemers. “Aannemers hebben hun regisserende rol moeten opgeven, omdat ze nauwelijks relaties kunnen leggen tussen de verschillende disciplines in hun vakgebied en daarbuiten”, zegt hij. Het bewijs: de ‘wildgroei’ van bouwadviesbureaus en bouwmanagement consultants.

Vanwege zijn jarenlange projectervaring en zijn kennis van het bouwproces, heeft hij daar zelf minder problemen mee. “Mijn bandbreedte is groter dan die van veel anderen. Ik kan projecten leiden, maar ook onderzoeken doen. Ik weet wat een klant wil en daar handel ik naar. Een mooie prijs, geen gedonder en op tijd opleveren.”

Timmerfabriek

Zijn medewerkers kiest hij uit op hun vakmanschap, maar ook op vermogen met de klant te communiceren en zich in diens wensen te verplaatsen. “Daar gaan we heel ver in. We hebben eens op een zaterdag het sloopwerk voor een kantoorverbouwing uitgevoerd. Alles was heel strak gepland. De klant heeft er nauwelijks hinder van ondervonden. Die aanpak loont. Voor dezelfde klant bouw ik nu een nieuw kantoorgebouw.”

Kort geleden heeft Lustig zijn bedrijf verhuisd naar een nieuw onderkomen in Eemnes. Lustig BV beschikt hier over een eigen timmerfabriek en een metaalwerkplaats. “We pre-fabriceren zo veel we kunnen. Grote aantallen besteed ik uit. Daar kan ik prijstechnisch niet tegenop. Maar alle ‘specials’ maken we zelf. Dat is weer goedkoper dan uitbesteden.”

Hoewel de zaken goed gaan, ziet de toekomst er minder zonnig uit. Lustig is na een ernstig auto-ongeluk, twee jaar geleden, 100 procent afgekeurd en mag niet meer werken. “Ik loop hier nu nog maar wat rond en ik luister.”

Wat hij hoort, stemt hem pessimistisch. “Ik heb fantastisch personeel, lieve jongens, ik hou van ze. Maar het zijn geen aannemers. Dus ik ben me aan het beraden op mijn toekomst. Mijn bedrijf verkopen wil ik niet, maar ik kan ook geen goede bedrijfsleider vinden. Misschien moet ik de zaak straks toch nog verkopen. Maar daar wil ik nog niet in geloven.”

H. Lustig, directeur bouwbedrijf Lustig BV: “Mijn bandbreedte is groter dan die van veel anderen.” Foto: Dijkstra

Reageer op dit artikel