nieuws

Kalkzandsteenfabriek houdt vergunning

bouwbreed Premium

den haag – De Raad van State heeft alle milieubezwaren tegen een vergunning voor de kalkzandsteen- en gipsfabriek De Hazelaar in het Limburgse Koningsbosch verworpen. Het rechtscollege oordeelt dat de uitstootnormen voor stikstof- en zwaveloxiden van de zogeheten fluidbedreactor aanvaardbaar zijn. In de reactor wordt op milieuvriendelijke wijze gips geproduceerd voor de productie van kalkzandsteen voor de bouw.

De uitspraak is een tegenvaller voor de Limburgse Milieufederatie die grote problemen met de vergunning heeft. In de vergunning heeft de provincie Limburg de steen- en gipsfabriek een oxideuitstoot van 500 tot 700 milligram per kubieke meter toegestaan. Volgens de milieuorganisatie had Limburg echter niet meer dan 200 milligram per kuub moeten toestaan. De Raad van State is het daar niet mee eens en stelt dat deze voor Nederland unieke fabriek zelfs nog aan veel scherpere eisen voldoet dan vergelijkbare fabrieken in Duitsland. Bovendien moet het bedrijf verplicht onderzoek doen naar technische mogelijkheden om de uitstoot nog verder te beperken.

Reageer op dit artikel