nieuws

Jorritsma haalt uit naar bureau Graydon

bouwbreed Premium

den haag – Minister Jorritsma van Economische Zaken haalt fors uit naar financieel onderzoeksbureau Graydon. Dat berekende vorige week dat het aantal faillissementen en de daarop gelijkende schuldsaneringen in de eerste negen maanden van dit jaar explosief is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Graydon berekende een stijging van maar liefst 75 procent.

De bewindsvrouw betwist de cijfers van Graydon, dat het Nederlandse faillissementsregister bijhoudt. Volgens haar departement zijn kleine ondernemingen voor twintig procent van de 4103 schuldsaneringen verantwoordelijk. De rest zou voor rekening komen van particulieren. “Het gaat daarbij om mensen die zich, bijvoorbeeld door tomeloze besteldrift bij postorderbedrijven, in de schulden hebben gestoken”, aldus het ministerie.

Het onderzoeksbureau becijferde daarentegen dat maar liefst tachtig procent van de schuldsaneringen (een regeling die sinds december vorig jaar bestaat) voor rekening van kleine bedrijfjes kwam.

Er is de minister veel aan gelegen om startende kleine bedrijfjes goed uit de verf te laten komen. Zij wil vanaf 2001 beginnende ondernemers helpen door de vestigingseisen te schrappen.

Graydon benadrukte bij de presentatie juist dat eenmansbedrijfjes ook nu al veelvuldig starten zonder voldoende ervaring en de nodige opleiding. En die gaan dan juist vaker failliet. (anp)

Reageer op dit artikel