nieuws

Internet slaat brug tussen houtkopers en -verkopers

bouwbreed Premium

zeist – Palen of ander rondhout kopen of verkopen via de computer. Het lijkt ver weg, maar vanaf 25 oktober is het mogelijk. Dan opent de Unie van Bosgroepen op internet de Rondhoutbank (www.Rondhoutbank.nl).

Dit maakt loven en bieden op hout vanachter het bureau mogelijk, terwijl kopers en verkopers van bosproducten nu vaak moeizaam tot elkaar komen. De Rondhoutbank kan een revolutie in de houtverkoop teweeg brengen.

Arno Willems, directeur van de Unie van Bosgroepen, ziet een grote toekomst voor de Rondhoutbank. Houttelers en houthandelaren kunnen elkaar via de website eenvoudig bereiken. “Boseigenaren kunnen heel eenvoudig aan potentiele kopers laten zien wat voor hout er binnenkort op de markt komt. Er komt dus een beter zicht op wat er te koop is. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt tussen handelaren en telers voor de langere termijn. Daardoor kunnen er aan weerskanten betere planningen worden gemaakt.”

Hij verwacht dat beide partijen zullen moeten wennen aan de rondhoutbank. Want hout verkopen via internet gaat heel anders dan de geijkte verkoopmethoden die tot nu toe worden gebruikt. Zo worden partijen bijzonder hout eenmaal per jaar verkocht tijdens een grote houtveiling in Arnhem. Daarnaast is er de Houtwinkel in Ellecom waar ook partijen hout worden verkocht. En bovendien hebben boseigenaren en houtkopers hun eigen circuit waarin ze zakendoen. “In tegenstelling tot wat er soms in de krant staat, wordt er in Nederland heel goed hout geproduceerd. Vooral grenen, douglas, lariks, eik en beuk is van uitstekende kwaliteit.”

De Rondhoutbank zal de bestaande verkooppunten niet opeens vervangen, maar het betekent wel dat zakendoen op een heel andere manier mogelijk wordt. “Je kunt het vergelijken met de kruidenier van vroeger. Destijds haalde je elke dag de boodschappen die je nodig had bij het winkeltje op de hoek. Maar sinds de komst van de supermarkt doe je in een keer alle boodschappen voor een hele week.

Door de Rondhoutbank gebeurt er iets vergelijkbaars. Als je niet de boer op wilt gaan om hout te kopen of te verkopen, dan kun je het gewoon vanachter je bureau doen.”

Het initiatief voor de Rondhoutbank werd genomen door de houtverkopers. Dat betekent echter niet dat de website hun privedomein zal worden. Ook houtkopers kunnen via de Rondhoutbank hun wensen kenbaar maken. “Hoe meer mensen, verkopers en kopers, er gebruik van maken, hoe beter het werkt en hoe groter de voordelen. Het moet een echte vraag- en aanbodbank worden.”

Reageer op dit artikel