nieuws

IMF heeft zorgen over vastgoedmarkt

bouwbreed

den haag – Oververhitting bedreigt de Nederlandse economie, waarschuwt het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Aanleiding voor deze zorg geeft de spanning op de vastgoedmarkt en de omvang van de hypothecaire schuld. Die is tweemaal hoger dan in andere EU-staten en beloopt 65 procent van het bruto binnenlands product. Het IMF denkt dat Nederland deze toestand met fiscale maatregelen kan corrigeren. De regering houdt de boot (voorlopig) af.

De problemen die het IMF noemt, houden verband met de woningmarkt. Voor de zakelijke markt zijn beduidend minder moeilijkheden te verwachten.

Het Nederlandse commerciele vastgoed geniet vooral interesse van Duitse investeerders. Die denken daar in de komende twee jaar 9,6 miljard gulden in te investeren; bijna eenderde van de totale Duitse uitgaven voor buitenlands onroerend goed. De reden ligt in het gunstige fiscale en juridische klimaat, de florerende economie en de aanmerkelijke Nederlandse koopkracht. Op de ranglijst van meest gewilde landen volgen na Nederland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Spanje. Voor het Nederlandse zakelijke vastgoed doet momenteel een koopadvies de ronde.

Scepsis

Aanvankelijk ontmoetten de Duitse investeerders in Nederlands zakelijk vastgoed vooral scepsis. Daarvan is weinig overgebleven sinds de huurprijzen met 20 tot 30 procent zijn gestegen.

Nederlandse investeerders hebben nu de naam te behoudend te zijn. De aandacht gaat vooral uit naar kantoren. Ruim 80 procent van de Duitse beleggingen is daarin ondergebracht. In eigen land blijft dit aandeel beperkt tot zo’n 50 procent. De leegstand van 1,4 procent houdt de interesse voor het Nederlandse kantoor in de Randstad gaande. De stijgende huren compenseren in voldoende mate schommelingen in het rendement. Het gemiddelde nettobeginrendement voor belastingen ligt tussen 6,9 en 7,4 procent tegen 57, en 5,8 procent in Duitsland.

Nederlandse investeerders verwachten beduidend meer Duitse concurrentie, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Als gevolg daarvan bereiden de Nederlandse investeerders zich voor op lagere rendementen. Niet zelden kapen Duitse investeerders gewilde objecten voor hun neus weg. Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen investeren de komende drie jaar 10,5 miljard gulden; vastgoedfondsen 9,2 miljard gulden.

De meeste investeerders denken op termijn meer indirect te beleggen via vastgoedfondsen. Een groot deel van de institutionele beleggers wil zo’n 10 procent van het vermogen direct in vastgoed investeren.

Reageer op dit artikel