nieuws

‘Ik betaal niet, eerst mijn huis klaar’ Bouwer ervaart klachten kopers als hetze

bouwbreed Premium

schagen/etten-leur- Onkundig, onprofessioneel en een oplichterszooitje. Het zijn niet mis te verstane woorden van kopers van een zogenoemde Danalith-woning aan het adres van de Belgisch/Nederlandse bouwer Delmulle Bouw uit Etten-Leur. Het bedrijf reageert furieus op de aantijgingen en is van plan in elk geval een koper wegens smaad voor de rechter te slepen. “Deze man is bezig een hetze te voeren, terwijl hij ons nog 52.000 gulden schuldig is”, zegt Delmulle Bouw-directeur B. Vanderdonckt.

In de showroom van Danalith Delmulle Bouw BV in Etten-Leur klikt commercieel medewerker J.A. Evera de videorecorder aan. De bedrijfsfilm toont de fabricage van een woonhuis volgens het Danalith-principe.

Alles voor de woning, waarvan de koper zelf het ontwerp kan leveren, wordt in de fabriek geprefabriceerd. Directeur Vanderdonckt kijkt vergenoegd naar de beelden van de wanden die volautomatisch worden gemetseld. “Wij hebben geen probleem met een tekort aan metselaars. Alles gaat bij ons automatisch, dit is het bouwen van de toekomst.”

Na de prefabricage wordt het huis in een week tijd “als een puzzel” in elkaar gezet.

Zo’n 7000 huizen heeft het bedrijf nu al gebouwd. Het leeuwendeel staat in Belgie, maar sinds een aantal jaren richt de Belg zich ook op de Nederlandse markt. En volgens Vanderdonckt met succes. Drie bouwploegen schuimen momenteel door het land. “Elke week een huis”, vertelt een Belgische uitvoerder die in het Noord-Hollandse Heiloo aan het werk is. “Als het volgende week staat komen ze het binnen afbouwen.”

Hartpatient

“Tja, en dan gaat het mis”, zegt H. Hoefnagels. De kermisexploitant heeft in 1996 bij Delmulle Bouw een huis gekocht. “Ik heb daar nog dagelijks spijt van, ben er zelfs hartpatient door geworden.”

Drie jaar na dato zit Hoefnagels nog steeds met een huis dat niet klaar is en waaraan een hoop niet deugt. “En dat terwijl we deze woning juist hebben gekocht omdat het zo snel klaar zou zijn”, merkt hij zuur op.

Hoefnagels is het grootste deel van het jaar met zijn botsauto’s onderweg en verblijft dan samen met vrouw en kinderen in een caravan. “Begin ’96 zouden ze met de bouw beginnen. ‘Mooi’, zei mijn vrouw toen nog, ‘dan vieren we kerst in ons nieuwe huis.'”

Drie kamers heeft hij nu in gebruik waarvan er maar een echt helemaal klaar en ingericht is. In de overige ruimtes heeft hij nog last van lekkages en stukken plafond die elk moment naar beneden vallen.

Ramsjpartij

De woonkamer is nog helemaal leeg. Hoefnagels wijst op de marmeren vloer. De tegels liggen ongelijk, her en der zijn er stukken af en bij nadere inspectie blijkt dat de tegels niet allemaal bijelkaar horen.

Spottend: “Het zou eerste keus marmer moeten zijn.” Volgens een deskundige die hij erbij heeft gehaald, is het marmer derde of misschien zelfs wel vierde keus. “Of uit een ramsjpartij, maar in elk geval niet de 16.000 gulden waard die ik er voor heb betaald.”

Hoefnagels loopt door de woning, waarin veel niet blijkt te kloppen: slordige betegeling in de keuken, de keukenverlichting moet met een stekker in het bovenste kastje aan en uit worden geschakeld, kromtrekkende deuren, verschillende soorten scharnieren en diverse vochtplekken. “Steeds heb ik naar Etten-Leur gebeld maar oplossen ho maar. Ze kwamen gewoon niet opdagen en als ze al kwamen, deden ze nauwelijks iets.”

Directeur Vanderdonckt wil inhoudelijk op de kwestie niet ingaan. Veelzeggend pakt hij een uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven, waarin Hoefnagels wordt gesommeerd 52.000 gulden te betalen. Danalith Delmulle Bouw heeft deze arbitragezaak tegen Hoefnagels aangespannen, omdat het bedrijf ontdekte dat de kermisexploitant de eerste en laatste termijn, bij elkaar 60.000 gulden, niet had betaald.

“Wij stellen ons op het standpunt dat mijnheer Hoefnagels eerst de rekening moet voldoen. Pas dan gaan wij aan de slag. Onze advocaat is al bezig met een beslaglegging. Ook stellen we hem aansprakelijk voor de hetze die hij tegen ons bedrijf voert, want dat is waar hij nu mee bezig is.”

Wanprestatie

Hoefnagels zelf gaat tegen de uitspraak van de Raad van Arbitrage in beroep. Ondanks dat de arbiter de vordering van Delmulle met 8000 gulden had verlaagd. “Ik betaal geen cent voordat het huis klaar is. De eerste termijn van 28.000 ben ik vergeten te betalen, maar de laatste heb ik doelbewust ingehouden, omdat wanprestatie is geleverd.”

In de ogen van de bouwdirecteur is zijn bedrijf echter “uitermate coulant” geweest. “We hebben geprobeerd het op te lossen maar niets is goed meer.”

Oplichterszooitje

“Hadden ze maar wat gedaan, maar het is zo’n onprofessionele organisatie, ongelooflijk”, zegt J.J.M. van der Lee.

Nadat zijn zwager J.K. Schelhaas in Zuid Scharwoude een Danalith-woning kocht, heeft Van der Lee een studie naar de werkzaamheden verricht. Zijn oordeel liegt er niet om. “Het is een oplichterszooitje daar. De communicatie is slecht en wat fout kan gaan, gaat fout. Begin dit jaar deed Vereniging Eigen Huis een bouwkundig onderzoek. Ze constateerde 68 gebreken. In mei waren dat er nog steeds 64. Ik bedoel maar, in die tussenliggende maanden hebben ze dus nauwelijks iets uitgevoerd. Ik heb inmiddels adressen van mensen in het hele land die steen en been klagen.”

Schelhaas heeft ruim 700.000 gulden voor zijn huis neergeteld. De bouw was een drama. Een greep: te lange heipalen, werken met twee verschillende bouwtekeningen, lekkende kelder en een te steile afrit naar de parkeergarage. “Als ik naar beneden ga, rij ik de bodem van mijn auto er af”, benadrukt Schelhaas.

Ruim 80.000 gulden heeft Schelhaas nu nog in depot. Samen met zijn zwager is hij in een bodemprocedure gewikkeld. “Ik verwacht niet dat ik dat bedrag ooit hoef te betalen”, zegt de gedupeerde Schelhaas, “maar dat is dan een schrale troost.”

Rechter

Bij Vereniging Eigen Huis is Danalith Delmulle Bouw BV geen onbekende.

In 1996 stonden beide partijen voor de rechter nadat Eigen Huis in ‘de Woonconsument’ haar leden had opgeroepen vooral niet met ‘een Belgische bouwer in zee te gaan, die geen kaas gegeten heeft van bouwen’. Delmulle verloor het kort geding.

Mr. P.L. Alers, hoofd van de juridische afdeling van Eigen Huis: “Dat ging er toen om dat Delmulle niet op juiste wijze contracteerde. Het bedrijf heeft zich naar aanleiding daarvan bij Stichting Waarborgfonds Koopwoningen aangesloten en bouwt nu volgens de GIW-voorschriften. Maar uiteraard zullen we ons wel in deze dossiers verdiepen.”

H.Hoefnagels: “Kerst 1996 zou dit huis helemaal klaar zijn. We zijn nu drie jaar verder en het is nog niet af.”Foto’s: Wick Natzeil

Het kijkhuis voor de deur van Danalith Delmulle Bouw. Foto: Boyd Smith

De marmeren vloer van Hoefnagels heeft 16000 gulden gekost.

Reageer op dit artikel