nieuws

Hybride isolatieplaat

bouwbreed Premium

De sterkte van een polyurethaanplaat en het zachte, meegevende oppervlak van een glaswolplaat. Die twee eigenschappen combineert de nieuwe isolatieplaat van Ecotherm. Zodat goede aansluiting op het binnenspouwblad gegarandeerd is en er geen ongewenste luchtcirculatie ontstaat.

Octrooi nummer: 1010216

uitvinder: Jan Alle Blaauw

octrooihouder: Ecotherm BV, Winterswijk

Speciebaarden, lijmresten en vloeropleggingen maken van een binnenspouwblad vaak een hobbelige bedoening. Het is verdraaid lastig om daar harde polyurethaan isolatieplaten goed op te laten aansluiten. Het gevaar bestaat dat er luchtcirculatie achter de plaat ontstaat en dan mist de isolatieplaat grotendeels zijn doel. Zachte platen van steen- of glaswol sluiten veel gemakkelijker aan, maar die hebben weer het nadeel dat ze de neiging hebben om na verloop van tijd de spouw in te zakken.

Daarom heeft Ecotherm uit Winterswijk sinds kort een isolatieplaat in de handel, voorzien van een zacht dekentje van glaswol. Dat dekentje stulpt netjes om de oneffenheden op het binnenspouwblad heen en zorgt er voor dat de plaat netjes tegen de muur aanligt. Dat verbetert ook de aansluiting van de verschillende platen onderling, wat de isolatie ten goede komt.

Tussen de twee lagen bevindt zich een dun membraan, zodat de polyurethaan en glaswol na sloop gemakkelijk gescheiden en apart verwerkt kunnen worden.

Booranker

De plaat laat zich op de gebruikelijke manier bevestigen: door een sneetje te geven op de plaats van de spouwankers en hem daar vervolgens overheen te plaatsen. Steeds vaker vindt volgens technisch adviseur H. Wiegerinck van Ecotherm ook montage plaats met behulp van een booranker. Dan wordt in een keer een gat geboord door de isolatieplaat en de muur, waarin het anker vervolgens wordt vastgezet. In beide gevallen wordt de plaat met een clip gefixeerd, zodat hij niet voorover buigt en tegen het buitenspouwblad aanleunt.

Voorsprong

De vondst, waarvan het octrooi onlangs verscheen, werd tijdens de laatste bouwbeurs al onder de naam Spouwpur plus gepresenteerd. Er zit immers zo’n twee jaar tussen de aanvraag van een octrooi en de publicatie ervan. Dat geeft de aanvrager wat tijd om zijn idee in alle stilte verder te perfectioneren. Die tijd heeft Ecotherm blijkbaar goed benut. Als uitvinder vermeldt het document Jan Alle Blaauw, de voormalige directeur van het bedrijf. Inmiddels zwaait hij de scepter bij moederbedrijf Esha in Groningen.

Ad Tissink

Het dekentje van glaswol stulpt netjes om de oneffenheden op het binnenspouwblad heen en zorgt er voor dat de plaat netjes tegen de muur

aanligt.

Reageer op dit artikel