nieuws

Gevel waterdicht met ‘mosselenzym’

bouwbreed Premium

vlaardingen – Dat enzymen zorgen voor wittere was is bekend, maar ze blijken ook een gevel waterafstotend te kunnen maken. Kerssen Groep uit Vlaardingen heeft het impregneermiddel Kerssolith op de markt gebracht waarin enzymen door een chemische reactie gemetselde gevels gegarandeerd tien jaar waterdicht en dampdoorlatend maken.

Wanneer een gevel problemen geeft met vochtdoorslag, zal een eigenaar het metselwerk dicht willen maken. Sinds jaren zijn er impregneermiddelen op de markt op basis van waterafstotende siliconen. Maar UV-straling breekt in de loop van de tijd het werkzame middel af, waardoor herhaling van het impregneren noodzakelijk is. Kerssolith is gebaseerd op een geheel ander principe. Het basisidee is ontstaan door te kijken naar hoe een mossel het voor elkaar krijgt om te groeien zonder dat het zeewater kans krijgt bij de mossel binnen te komen. Blijkbaar zijn schelpdieren in staat kalk uit de omgeving te binden, te groeien en het zeewater gescheiden te houden van het beestje in de schelp. Dit blijkt te gebeuren met behulp van enzymen. Enzymen zijn eiwitverbindingen die chemische processen in gang zetten. Door het zoutwaterenzym van de mossel aan te passen aan een zoetwateromgeving, is het mogelijk dat het ‘mosselenzym’, eenmaal aangebracht op een steenachtige ondergrond, kalk bindt en een waterdichte laag vormt. Omdat het een chemische verbinding betreft, is de behandelde gevel in principe blijvend waterdicht.

De enzymen worden geactiveerd door water. Op het moment dat het regent worden ze wakker en gaan ze aan het werk. Directeur A.P. Kerssen van Kerssen Groep legt uit: “Niet alleen porien en kleine scheuren in het metselwerk worden gedicht, maar ook slecht voegwerk.” Volgens Kerssen worden de voegen binnen de kortste tijd weer hard. Het lijkt een wondermiddel. Kerssen: “Dat is het natuurlijk niet, al moet je even wennen aan het idee dat de gevel na het impregneren zelf aan de gang gaat.” Het impregneermiddel wordt met een kwast aangebracht. Dat heeft als voordeel dat makkelijk extra aandacht besteed kan worden aan voegwerk of slechte stukken in de gevel. Er treedt wel een lichte verkleuring op. De gevels worden allemaal iets donkerder, afhankelijk van de steen. “Het middel is wel bijna twee keer zo duur als het traditionele impregneermiddel, maar je hebt er dan ook veel meer aan”, aldus Kerssen.

Goed

Kerssolith is het meest geschikt voor behandeling van baksteen, kalkzandsteen en poreuze mortels. Volgens het technisch rapport van PRC Bouwcentrum uit 1998 betekent dat in de praktijk dat de gebruikelijke gevels van metselwerk na de enzymbehandeling ‘volkomen waterdicht gemaakt worden zonder dat de dampdoorlatendheid wezenlijk wordt beinvloed’.

Een eenmaal behandelde gevel blijft volgens Kerssen wel twintig tot dertig jaar goed. Uiteindelijk zullen ook hier UV of zure regen hun tol heffen. Een proefstuk waarop de afgelopen tien jaar metingen met de Karsten-buis zijn verricht, geven nog dezelfde meetgegevens als in het eerste jaar.

Reageer op dit artikel