nieuws

Geluidsschermen A16 bij Zwijndrecht eind 2000 klaar

bouwbreed Premium

zwijndrecht – De A16 bij Zwijndrecht krijgt aan weerszijden over twee kilometer lengte geluidsschermen. Na langzaam verlopen procedure kan Rijkswaterstaat het werk naar verwachting half november gunnen. De gekozen aannemer krijgt een jaar de tijd van moment van gunning tot eindoplevering.

Rijkswaterstaat legt de laatste hand aan het beoordelen van de aanbiedingen. De projectgroep van Rijkswaterstaat, ministerie van VROM, de Milieudienst en de gemeente Zwijndrecht stelde de geluidsschermen voor in 1996. De in 1975 geplaatste azobe-geluidsschermen bleken volgens de Wet Geluidshinder niet te deugen. De oude schermen worden eerst gesloopt.

Het grootste deel van de nieuwe schermen wordt zes meter hoog en bestaat uit absorberend ongeverfd beton. Afwijkingen zijn een klein deel van vier en een deel van drie meter hoog. Een transparant deel langs de tunnelmond moet uitzicht geven op de stad Zwijndrecht. Een verzakte dijk bij de tunnelmond wordt eerst met klei opnieuw op deltahoogte gebracht om plaatsing van de schermen mogelijk te maken.

Na de winter

Rijkswaterstaat wil de aannemer na de winter laten beginnen om het heien in een keer af te kunnen ronden. De schermen worden zoveel mogelijk geprefabriceerd voor een snelle en gemakkelijke plaatsing ter plekke. Dit beperkt ook de hinder voor verkeer en omwonenden. Een simpel ontwerp met gestandaardiseerde onderdelen moet de kosten drukken.

Volgens berekeningen hebben de bewoners van 2.500 woningen last van het geluid van de A16.

Reageer op dit artikel