nieuws

Frisse lucht in Chicago door daktuin

bouwbreed Premium

chicago – Burgemeester Richard Daley van Chicago gaat de luchtvervuiling in zijn stad op een originele manier aanpakken. Bovenop het dak van het stadhuis komt een tuin, compleet met prairiegras, klimop en twee eikenbomen.

De tuin komt elf verdiepingen boven de straat en moet de luchtvervuiling die normaal ’s zomers het klimaat in Chicago bederft, tegengaan. De tuin vervangt de zwarte dakbedekking die zonlicht absorbeert en warmte uitstraalt.

De lucht rond het dak wordt daardoor verwarmd en dat versnelt de vorming van ozon, wat op haar beurt weer leidt tot het ontstaan van smog. Een daktuin gaat de smog tegen doordat planten de zonne-energie opvangen en gebruiken voor de groei. De bomen geven schaduw en koelen de lucht af doordat zij vocht verdampen. De lucht rond de daktuin wordt daardoor schoner en koeler, iets waarvoor anders elektriciteit nodig is.

Een bijkomend voordeel is, volgens deskundigen, dat de daktuin in de zomer de bovenste verdiepingen van het stadhuis koeler zal maken en ’s winters de warmte in het gebouw vasthoudt. De tuin is groot, er is op het dak van het stadhuis plaats voor 20.000 planten.

Onderzoekers zullen niet alleen gaan bestuderen welke planten het hoog in de lucht het beste doen. Er komt ook een vergelijkend onderzoek. Een kantoor van de provinciale regering staat vlak naast het stadhuis en daar zal het dak gewoon met zwart teer bedekt blijven. De verschillen in luchtkwaliteit en andere factoren zullen gemeten worden.

Grond

Er hoeft niet veel aan het dak van het stadhuis veranderd te worden. Het dak is al sterk genoeg om het gewicht van de grond en de tuin te dragen. Er zal alleen een waterdichte laag plastic op het dak gelegd worden en een bekleding die zal voorkomen dat de wortels van planten door het dak heen gaan groeien. Daarbovenop wordt een laag grond gestort, varierend van 10 centimeter tot 7 meter dik.

Aanleg en onderhoud van de daktuin zal een 1,5 miljoen gulden kosten. De plaatselijke elektriciteitsmaatschappij, Commonwealth Edison, zal daarvan het grootste deel betalen.

Burgemeester Daley zegt dat hij op het idee van de daktuin is gekomen na een bezoek aan Hamburg, waar dergelijke dakbedekking al veel gebruikt wordt. De burgemeester heeft al aangekondigd dat de tuin weinig bezocht zal worden, men wil de planten zoveel mogelijk aan de elementen overlaten. Het gras zal niet gemaaid worden en regenwater zal voor irrigatie zorgen. Alleen de bomen zullen af en toe gesnoeid worden, om te voorkomen dat ze te groot worden.

Er zijn geen plannen om dieren te gaan houden in de daktuin.

Reageer op dit artikel