nieuws

Flexibele plint

bouwbreed Premium

Een hoekvormige plint die het werken van een laminaatvloer opvangt door langs de muur op en neer te bewegen. Abet BV bedacht het systeem en brengt het inmiddels op de markt. Kleurverschil tussen vloer en plint behoort met de vinding definitief tot het verleden.

Octrooi nummer: 1006890

uitvinder: Huibert Broekhuizen

octrooihouder: Abet bv te IJsselstein

Wie wel eens een laminaat- of parketvloer heeft gelegd kent het probleem: langs de rand moet een ruimte van een halve centimeter vrij blijven. Deze voeg vangt het werken op van de vloer onder invloed van vocht en warmte.

Een plint moet deze gapende kloof aan het oog onttrekken, maar belemmert in de praktijk vaak het uitzetten en krimpen van de vloer. De plint wordt er namelijk meestal op vast geplakt. Het gevolg is dat of de vloer geen kant op kan, of de plint van de vloer wordt afgedrukt.

Huibert Broekhuizen van vloerenfabrikant Abet uit IJsselstijn liep tegen dit probleem aan bij het leggen van een laminaatvloer in zijn eigen huis. Dat was zijn eer te na en hij besloot er een oplossing voor te bedenken.

Die bestaat uit een flinterdunne plint die als een soort hoekprofiel opstaat tegen de wand. Het is in feite een 0,6 millimeter dunne strook laminaat met een sterke zelfklevende plakrand. De plint is flexibel en laat zich met een gewone huishoudschaar knippen.

Scharnieren

Een ingefreesde naad vormt een buigzame rand, waarlangs de plint kan scharnieren. Het ene deel zit vast op de vloer en het andere deel beweegt langs de wand. Dit deel drukt onder een hoek van zestig graden tegen de wand. Door de verende werking ontstaan geen spleten tussen plint en muur. Voor het frezen van de naad en het aanbrengen van de zelfklevende tape is een speciale machine ontwikkeld.

De plint is leverbaar op rollen van vijftig meter. Ook dat is een voordeel, want het transport van gewone plinten is voor de doe-het-zelver doorgaans een heel geklungel. Terwijl de vloerdelen in handzame pakketten worden geleverd, meet een beetje plint al gauw tweeeneenhalve meter.

Wanneer de vloer eenmaal ligt, is het plaatsen van de plint volgens Broekhuizen nog een fluitje van een cent. Hij kan zo worden afgerold en met de zelfklevende tape op de vloer worden geplakt. Omdat de plinten bovendien uit dezelfde partij hout vervaardigd worden als de vloeren, zijn kleurverschillen tussen vloer en plint definitief verleden tijd.

Abet heeft de plint al in productie en levert deze bij haar assortiment aan professionele laminaatvloeren.

Fluorescerend

Maar uitvinder Broekhuizen kijkt al weer verder. Zo denkt hij aan een fluorescerende uitvoering, die in het donker een heel bijzondere sfeer aan de vloer kan geven. Ook speelt hij met het idee om een plint te ontwikkelen bestemd voor de ruimte tussen de muur en het plafond.

Paul Schilperoord

Reageer op dit artikel