nieuws

Financiering Groningse parkeergarage in gevaar door uitblijven geld ondernemers

bouwbreed Premium

groningen – De geplande ondergrondse parkeergarage aan het Damsterdiep in Groningen wordt op korte termijn niet door de gemeente in ontwikkeling genomen. De overeengekomen constructie via de baatbelasting verloopt niet naar wens.

De binnenstadondernemers, verenigd in de Groninger City Club (GCC), komen maar niet over de brug met hun voor de financiering broodnodige gezamenlijke baatbijdrage van 10 miljoen gulden. Daarmee komt het hele project ernstig in gevaar.

De gemeente zit overigens al enige tijd in de maag met de voorfinanciering van maar liefst zes of zeven parkeergarages in en rond het centrum van Groningen. Twee garages, aan het Zuiderdiep/Rademarkt en aan de Ossenmarkt, werden kortgeleden opgeleverd, maar worden pas over zeven jaar winstgevend. De realisatie van de parkeergarage aan de Westerhaven, die al enige tijd in aanbouw is, heeft vertraging opgelopen. Ook die garage levert pas over een jaar of acht winst op.

Locatie

De geplande bouw van nog een ondergrondse parkeergarage aan het Boterdiep/CiBoGa kan op z’n vroegst pas eind volgend jaar beginen. Een mogelijke nieuwe parkeergarage onder de Grote Markt is nog volop in discussie. Op inkomsten uit die garages hoeft de gemeente voorlopig dus al helemaal niet te rekenen.

Daar komt nog bij dat de locatie van de geplande parkeergarage aan het Damsterdiep eeen aantal specifieke problemen geeft.

Zo speelt onder meer een vervuilingskwestie. De gemeente probeert de miljoenen die de sanering vergt te verhalen op de veroorzaker, een olieboer. Of dat zal lukken is twijfelachtig.

Verder is er de enorme verkeersdrukte op het nabij gelegen knooppunt Europaweg, de toegangsroute naar het centrum. Een gemeentewoordvoerder: “Je kunt daar wel een garage gaan neerzetten maar als je daar met de auto niet kunt komen, heeft het allemaal weinig zin. Dat zal dus allemaal eerst opgelost moeten worden.”

Reageer op dit artikel