nieuws

Familie wil huis via rechter afdwingen

bouwbreed

arnhem – Een familie uit Alem heeft een Tielse projectontwikkelaar voor de rechter gedaagd om de verkoop van een nieuwbouwhuis af te dwingen. Volgens de familie wordt de woning die haar toekomt vanmiddag verkocht aan de hoogste bieder. Projectontwikkelaar Witte Bouw ontkent toezeggingen te hebben gedaan.

Eisers hebben deze zomer ingeschreven op een nieuwbouwproject van de ontwikkelaar. Een van de vijf vrijstaande woningen van rond 510.000 gulden had de voorkeur, maar een twee-onder-een-kapper van ongeveer vijf ton was ook goed. Toen de namen van de eigenaren van dit laatste type werden vrijgegeven, en de Alemse familie niet bij de gelukkigen bleek te zitten, ging zij ervan uit dat de eerste keus werd gehonoreerd. Immers, er zou voorrang worden gegeven aan mensen die economisch of sociaal aan Alem gebonden waren, en voorzover de familie wist, waren er in het dorp slechts twee gegadigden voor de vijf vrijstaande woningen.

Niets bleek minder waar. In september ontving de familie een brief van de projectontwikkelaar met de mededeling dat de vrijstaande woningen wegens overweldigende belangstelling bij inschrijving zouden worden verkocht, met een minimumprijs van rond de zes ton. Daarop stapte de familie naar de rechter.

Misverstand

De ontwikkelaar ontkent toezeggingen te hebben gedaan. De formulieren die de Alemse familie heeft ingevuld, zijn geen inschrijfformulieren maar formulieren voor ‘belangstellingsregistratie’. Ook de voorkeursregeling voor inwoners van Alem zou op een misverstand berusten. In de brochure staat dat wel die regeling inwoners van de – niet bestaande – gemeente Alem betreft, maar dat moest natuurlijk de gemeente Maasdriel zijn.

Verder was in een brief aan de ‘belangstellenden’ nog een storende fout geslopen. Waar staat dat met ‘de vijf gegadigden voor de vijf vrijstaande woningen’ contact zou worden opgenomen, wordt de indruk gewekt dat er maar vijf belangstellenden waren. “Het eerste woordje ‘de’ had weggelaten moeten worden”, erkende de raadsman van de ontwikkelaar. Een spelfout die grote gevolgen kan hebben.

De rechter in kort geding doet vandaag om elf uur uitspraak, drie uur voor de enveloppen van de bieders worden geopend.

Reageer op dit artikel