nieuws

Een beeld van sjoemelen, graaien en liegen

bouwbreed Premium

Voor de lezers van deze krant die tevens een abonnement hebben op het blad FEM/De Week was het misschien even schrikken: in een omslagartikel over de bouwsector werd kort geleden de vloer aangeveegd met het imago van zo ongeveer iedereen die zijn brood in de bouw en de aannemerij verdient. Dat beeld wordt door insiders op een hartverscheurende wijze neergezet.

Neem nu VWS-topman Herman Hazewinkel. De bestuursvoorzitter legt uit: “Het beeld van de aannemer is er toch een van graaier. Iedereen heeft wel eens iets laten verbouwen in huis. En veel mensen hebben dan toch het idee dat de aannemer een flinke marge opstrijkt.”

Daarna wordt onmiddellijk Joop Janssen van Heijmans geciteerd: “Er wordt onbetamelijk veel verdiend in de bouw.” Een onbegrijpelijke conclusie als je in aanmerking neemt dat bijvoorbeeld in de aannemerij een marge van vijf procent zo ongeveer het maximum is.

Laten we het eens aan een accountant vragen. Die zal het toch wel weten? Daar verschijnt Joop Janssen op het toneel: “Het idee is dat niet alle bouwers de waarheid vertellen. Dat is niet alleen een denkbeeld. Het is common practice dat er wordt gesjoemeld met cijfers.”

Mededinging

Een ander zorgwekkend aspect aan de bouw is de wel erg intensieve en hartelijke “coordinatie” onder elkaar, uiteraard voor zover de Europese mededingingsregels dat nog toelaten. Maar ja, “in het buitenland gebeurt dat net zo hard”, zo luidt de verdediging.

U kunt er van uit gaan dat dit gedeelte van het verhaal met meer dan gewone belangstelling is gelezen door de ambitieuze A.W. Kist, baas van de Nma die in de pers steevast met de term “kartelpolitie” wordt aangeduid. Kist geniet nog steeds met volle teugen van deze eretitel en speurt onvermoeibaar naar sectoren van de samenleving waar ondernemers zo heerlijk “gemakkelijk met elkaar omgaan”, zoals voorzitter Ludwig van Ballast Nedam het noemt.

Niet erg alert

Waarom richtte de journalistieke aandacht van de FEM-redactie zich opeens op deze sector? Het lijkt erop dat de enorme rel rond de tekort schietende informatie aan beleggers door NBM-Amstelland de voornaamste reden is. En ook HBG was niet erg alert met het naar buiten brengen van slecht nieuws.

Voor alle duidelijkheid nog even de gouden regel: “Investors can take a lot of bad news but they hate surprises.” En juist verrassingen waren er de laatste jaren veel te veel. Beleggers zien dan ook weinig licht aan het einde van de tunnel en betalen koers-winstverhoudingen van zes tot acht, hooguit twaalf voor aandelen in de bouwsector.

Imago

Als we FEM/De Week mogen geloven, zijn de aanbevelingen van de Commissie Peters aan de bouw voorbij gegaan.

Openheid, transparantie en het afleggen van verantwoording lijken er nogal eens bij in te schieten. Geen wonder dat je daar als belegger, maar ook als (toekomstig) werknemer niet vrolijk van wordt. Het is de hoogste tijd dat ondernemers dit negatieve imago van zich af schudden. Want bouwen doe je niet alleen met stenen en beton.

Charles Huijskens,

partner bij Huijskens en Glansbeek

Reageer op dit artikel