nieuws

Doek van balgstuw toch versterkt met nylon

bouwbreed Premium

zwolle – Het doek van de balgstuw die wordt gebouwd bij Ramspol wordt niet versterkt met kevlar maar met nylon. Ook de aanhechting van het doek aan de bodem en zijkanten wordt aangepast. Daarmee buigt aannemer HBW voor de wensen van de Bouwdienst van Rijkswaterstaat.

De bouw van de opblaasbare waterkering bij het Ketelmeer ligt al ruim een jaar stil. Aannemer HBW en de Bouwdienst verschillen van mening over de constructie van het werk dat is gegund onder een design-and-build contract. HBW is van mening dat balgdoek versterkt met kevlar de krachten van het opstuwende water bij aanhoudende westenwind goed kan weerstaan.

Het bedrijf had ook al afspraken gemaakt met fabrikant Bridgestone over levering van het doek voor de drie balgen van elk 8,5 bij 13 bij 80 meter.

Plooien

Omdat elke balg buiten gebruik netjes op de bodem moet liggen zijn er in opgeblazen toestand wat plooien voorzien rond de aansluiting met de taluds van de naastgelegen dijken. Op die plaatsen zou het ontwerp van HBW te zwak zijn, luidde de kritiek van de Bouwdienst.

Toepassing van het soepelere maar duurdere nylon en aanpassing van de helling van de taluds is volgens Rijkswaterstaat noodzakelijk. Na uitvoerig beraad lijken die eisen nu ingewilligd.

Toen de bouw in de zomer van vorig jaar in een fase was gekomen dat er een definitieve keuze gemaakt moest worden over de aanhechting van het balgdoek, werd het werk stilgelegd. Keer op keer werden ingediende ontwerpen door Rijkswaterstaat afgekeurd. Na ruim een half jaar formeerden aannemer, directievoerder en opdrachtgever Waterschap Groot Salland gezamenlijk een ontwerpteam om uit de impasse te raken.

Water bij de wijn

Het ontwerpteam dacht drie maanden nodig te hebben om een oplossing te bedenken, maar heeft aanzienlijk meer tijd nodig gehad. Het lijkt erop dat vooral HBW water bij de wijn heeft gedaan. Wat voor gevolgen dat heeft voor het contract en de aanneemsom wil de aannemer niet kwijt. Aanstaande maandag geeft het waterschap een toelichting op de gewijzigde plannen.

Reageer op dit artikel