nieuws

Doek balgstuw moet beetje kunnen werken

bouwbreed

Vervolg van pagina 1 ramspol – De bouw van de balgstuw bij Ramspol is na een jaar hervat. In die tijd is een oplossing gevonden voor het overtollige balgdoek. Niet een, maar een serie kleine vouwen vangen de krachten van opstuwend water op. Die worden vrij geleidelijk over de klemmen verspreid.

Daarvoor moest het bouwteam wel een nieuwe inklemming bedenken. Het kwam er volgens projectleider Franken op aan, het doek goed vast te zetten, maar ook weer niet te vast. Het moet een beetje kunnen werken, om de krachten te kunnen verdelen over aangrenzende vezels. Bij te strakke bevestiging, scheurt het doek boven de klem, zo leerde een serie proeven in de trekbank.

De nieuwe klem begint met vriendelijk afgeronde tanden die het doek wat speelruimte gunnen. Achter de bout, die de twee helften van de klem op elkaar drukt, zijn de tanden robuuster gevormd en kan het doek geen kant meer op.

Om dezelfde reden, verdeling van de krachten over een zo groot mogelijk gebied, is uiteindelijk voor nylon wapening gekozen van het rubber balgdoek, in plaats van kevlar, zoals HBW had voorgesteld. Kevlar is weliswaar veel sterker dan nylon, maar vertoont minder rek, zodat de piekspanningen uiteindelijk op een aantal vezels aangrijpen, waar nylon die krachten mooier verdeelt over een groot gebied. Uiteindelijk kwam nylon beter door de tests met de computermodellen.

Contract

Is de uitkomst van al het gekissebis dat er nooit meer een werk in design and construct wordt aanbesteed? Daar wil dijkgraaf Sybe Schaap van waterschap Groot Salland niet van weten. Het bouwteam dat eerst na een impasse van meer dan een half jaar werd samengesteld, wordt in het vervolg misschien meteen ingesteld.

Dat is een van de lessen waar vooral Rijkswaterstaat het mee zal moeten doen. Het waterschap verwacht nog steeds toe te kunnen met de gereserveerde som van 155 miljoen gulden, inclusief compensatieregelingen. Aan het bedrag van ongeveer honderd miljoen gulden dat HBW mag declareren, is vooralsnog niets veranderd. De boeteregeling bij te laat opleveren, die officieel 1 juli van dit jaar inging, is in elk geval geparkeerd. Volgens Schaap is ervoor gekozen eerst gezamenlijk het ontwerp uit te werken en te verwezenlijken en dan nog eens goed met elkaar te praten over geld. Schaap verwacht dat de opblaasbare dam voor het jaar 2001 in gebruik kan worden genomen.

Reageer op dit artikel