nieuws

‘Constructeursplatform is een haalbare zaak’

bouwbreed Premium

arnhem – Constructeurs moeten de koppen bij elkaar steken en hun problemen gezamenlijk bespreken. Dat kan door de oprichting van een constructeursplatform. Volgens de Betonvereniging bestaat er voldoende draagvlak voor zo’n platform.

Samen met het Staalbouwkundig Genootschap hield de Betonvereniging een tweede bijeenkomst over de toekomst van de constructeur, ditmaal in het congrescentrum Papendal in Arnhem. De deelnemers stelden vast dat zij niet alleen staan. Alle bureaus hebben meer of minder last van de enorme concurrentieslag. “De marges zijn te klein om het werk goed te kunnen doen. De prijzenslag is voor ons allemaal een punt van zorg”, aldus een deelnemer.

Op de eerste bijeenkomst in maart zei drs. R.J.H. Meyer, docent strategisch management aan de Erasmus Universiteit, dat de ingenieursbureaus moeten leren concurreren op basis van verschillen. Om dat vermogen te ontwikkelen is nu een werkgroep ‘imago en commercie’ opgericht. Volgens ing. H. Zinnemers gaat het erom dat constructeurs zich laten zien. Concurreren op basis van taken is moeilijk, want die zijn voor de meeste bureaus hetzelfde. Daarom is het vooral zaak, dat elk ingenieursbureau een eigen imago opbouwt.

Wazige opdrachten

De concurrentie neemt ook hevige vormen aan, omdat de offertes niet goed vergelijkbaar zijn. Het takenpakket zou uitgediept moeten worden, om ‘wazige opdrachten’ te voorkomen. Het moet duidelijk zijn welke onderdelen en welke kwaliteit geleverd zullen worden. Onderdelen zijn bijvoorbeeld het optreden als hoofdconstructeur, het toezicht op heiwerk, het toetsen van sparingen, controle van het bestek en begeleiding tijdens de uitvoering. Het platform heeft een werkgroep ‘takenpakket’ opgericht. Het doel is uiteraard reele prijzen vast te stellen voor de onderdelen van het takenpakket. Daardoor zou de moordende concurrentie enigszins aan banden kunnen worden gelegd.

Op de bijeenkomst waren bijna zestig constructeurs aanwezig. Zij merkten dat zij niet alleen staan in de problematiek. Op 8 februari komt het platform weer bijeen om de resultaten van de werkgroepen te bespreken. Misschien kunnen de prijzen dan toch iets omhoog.

Reageer op dit artikel