nieuws

Campagne tegen ‘asfaltering van Amerika’

bouwbreed Premium

new york – Amerika’s oudste en grootste milieuorganisatie Sierra Club is een campagne begonnen “tegen de asfaltering van Amerika”. Niet dat de organisatie tegen het bouwen van huizen en wegen is, maar dat kan volgens een rapport verstandiger, goedkoper en vooral milieuvriendelijker.

“Als er knelpunten zijn, leggen wij gewoon nieuwe wegen aan in plaats van bestaande wegen te verbeteren. Dat is hetzelfde als een nieuwe riem kopen in plaats van iets aan je gewicht te doen. Men plant winkelcentra ver van wooncentra, waardoor meer wegen en parkeerplaatsen nodig zijn. Amerika heeft per huishouden vijfmaal zoveel asfalt en bestrating nodig als andere geindustrialiseerde landen”, aldus het rapport van Sierra Club.

De kritiek liet niet lang op zich wachten. “Sierra Club heeft de juiste problematiek aangesneden maar draagt de verkeerde oplossingen aan”, aldus voorzitter Wilkins van de Associatie van Amerikaanse Wegenbouwers. Hij is vooral tegen het pleidooi voor wonen en winkelen in een buurt. Of om het openbaar vervoer te verbeteren als men wonen en winkelen niet kan combineren. Kritiek ook van de Nationale Associatie van Huizenbouwers. Voorzitter Ruma staat achter enkele punten van het Sierra-rapport.

“Wij vinden ook dat een betere planning tot minder verspilling van open ruimte leidt. Maar men kan niet volstaan met het moderniseren van oude woonwijken. Nieuwe wijken zijn altijd weer nodig”, zo meent Ruma. Het Sierra-rapport wijst niet alleen op verspilling van kostbare ruimte, maar ook op verspilling van belastinggeld. “Nieuwe wijken kosten een stad uiteindelijk meer dan de bouwgrond opbrengt”, zo stelt het rapport.

Overigens is de situatie niet overal even dramatisch. In staten als Oregon en Maryland is men zich bewust van de problematiek en wordt er iets aan gedaan. In New York en Pennsylvania is men zich ook bewust van de problematiek, maar daar blijft het bij volgens Sierra Club. De ergste zondaar zou Texas zijn “waar men denkt nog onbeperkt ruimte te hebben”.

Intussen heeft minister Bruce Babbitt het Congres in Washington om 900 miljoen dollar extra gevraagd voor het uitbreiden van natuurreservaten en om plaatsen van historisch belang tegen de opdringende verstedelijking te beschermen.

Reageer op dit artikel