nieuws

Burgemeester ‘klemgezet’ door projectontwikkelaars

bouwbreed

terneuzen – Burgemeester Barbe van Terneuzen voelt zich steeds vaker ‘klemgezet’ door ontwikkelaars. Hij waarschuwt dan ook voor toename van grondposities die worden ingenomen door ontwikkelaars. “Op die manier kruipen bouwbedrijven op de regisseursstoel van de gemeente.”

Barbe zei dit tijdens een politiek cafe in Terneuzen. Onderwerp van de discussie was de groeiende rol die projectontwikkelaars zichzelf toebedelen als het gaat om politieke besluitvorming.

Door grondposities in te nemen, hopen ontwikkelaars een stevige vinger in de politieke pap te krijgen. Barbe vindt dat de Wet op de ruimtelijke ordening te weinig mogelijkheden biedt om iets te beginnen tegen deze tendens.

Beleidsmakers van de gemeente zijn geschrokken van het feit dat ontwikkelaars ook steeds vaker in het zuiden actief zijn. Ook in Zeeland kopen zij steeds meer grond.

De discussie werd bijgewoond door enkele vertegenwoordigers van Zeeuwse bouwbedrijven.

Volgens M. van der Staal van Aannemersbedrijf Van der Poel uit Terneuzen is het logisch dat ontwikkelaars veel grond opkopen. “Je hebt dan meer te vertellen tegenover de gemeente.” Volgens burgemeester Barbe tracht minister Pronk de positie van gemeenten te verbeteren, “maar”, zei hij “de grondprijzen zijn veel te hoog. We kunnen niet zomaar gaan speculeren met gemeenschapsgeld. We staan heel zwak tegenover de ontwikkelaars. Maatschappelijk gezien is dat geen goede zaak.”

Reageer op dit artikel