nieuws

Britse regering pakt ‘bouwcowboys’ hard aan

bouwbreed

londen – De Britse regering gaat zogeheten ‘cowboy’-aannemers hard aanpakken. Onderminister van Consumentenzaken Kim Howells maakte dit bekend na het zien van televisiebeelden van een in het geheim gefilmde reportage.

In het BBC-programma ‘The Crime Squad’ draaide het om praktijken van dubieuze aannemers en bouwbedrijven. Zo bleek een bedrijf 14.850 gulden te rekenen voor eenvoudig herstelwerk dat door een onafhankelijk expert was begroot op nog geen 200 gulden. Bij werkzaamheden aan een gebouw op de monumentenlijst werd brutaal 86.000 gulden te veel in rekening gebracht.

David Wilson, hoogleraar criminologie, voerde het undercoverwerk uit. Daarvoor werd hij even vertegenwoordiger van een notoire firma uit Leeds. Tijdens zijn opleiding leerde Wilson onder meer dat klanten minimaal 11.900 gulden in rekening moest worden gebracht, ongeacht de opdracht.

Bejaarden

Ook moest hij zich concentreren op bejaarden en oudere klanten. Hij begeleidde ze naar hun bank, opdat ze geld konden opnemen om vooraf te betalen. Een ander ‘trucje’ was bouwgebreken in offertes nadrukkelijk met rode pen accentueren en ze veel erger maken dan ze waren.

Minister Howells liet weten de toezichthoudende instantie voor de bouw, de Trading Standards Office, “nieuwe mandaten en middelen te geven om deze gangsters te pakken”. Elk jaar worden in Groot-Brittannie 100.000 klachten gedeponeerd over ‘cowboy’-aannemers.

Het door de BBC onderzochte bedrijf in Leeds is voor de rechtbank gedaagd en heeft inmiddels faillissement aangevraagd.

Reageer op dit artikel